Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Zorgzwaartebekostiging per 2009 een feit

Zorgzwaartebekostiging

Zorgzwaartebekostiging per 2009 een feit

Nieuwsbericht, 4 november 2008

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de beleidsregels en tarieven voor de zorgzwaartepakketten (ZZP's) vastgesteld. Hiermee is de zorgzwaartebekosting per 2009 een feit.

Voor de invoering van zorgzwaartebekostiging per 1 januari 2009 heeft de NZa drie beleidsregels invoering, herallocatie en tarieven/prestaties opgesteld. Een technische toelichting maakt deel uit van de beleidsregels. Daarnaast is er een algemene circulaire waarin de invoering van de zorgzwaartebekostiging op hoofdlijnen wordt toegelicht.

Vraaggestuurde bekostiging

In 2009 wijzigt de bekostiging van de intramurale AWBZ-zorg ingrijpend. Vanuit een aanbodgericht bekostigingssysteem van bedden/plaatsen gaat de financiering over naar een vraaggestuurde bekostiging in zorgzwaartepakketten (ZZP's). De zorgvraag van de cliënt staat daarin centraal. Voor de verschillende soorten verblijfszorg zijn ZZP's gemaakt. De prijzen van de ZZP's voor 2009 zijn nu bekend. Een ZZP omvat wonen, zorg, diensten, dagbesteding en/of behandeling. Voor cliënten is dit een verbetering omdat zij een pakket krijgen dat past bij hun zorgzwaarte. Zij krijgen meer ruimte om met de instelling keuzes te maken over de precieze invulling van de zorg en ondersteuning.

Overgang

De invoering van zorgzwaartebekostiging bij de 1100 zorginstellingen voor verpleging en verzorging, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg gebeurt zorgvuldig en fasegewijs. In de beleidsregel herallocatie staat beschreven hoe de omzetting van oude budgetten naar nieuwe ZPP-budgetten plaatsvindt. De beleidsregel invoering ZZP beschrijft hoe in 2009, 2010 en 2011 de budgetten moeten worden aangevraagd. In de beleidsregels prestatiebeschrijvingen en tarieven staan de prestaties en ook de toeslagen die (nog) van toepassing zijn. In 2011 is de invoering van ZZP's afgerond en zijn alle oude historische budgetten omgezet in ZZP-budgetten.