Gemeente Den Haag

Monumentenstatus voor muurreclames en haardenfabriek Jaarsma (3 november)

Drie historische muurreclames in de Molenstraat, Johan van Hoornstraat en de Valkenboskade krijgen een monumentenstatus. Ook de voormalige fabriek in de Fahrenheitstraat van de befaamde kachelfabrikant Jaarsma wordt een monument. Dat heeft het college van burgemeester en wethouder besloten. Met deze nieuwe monumentale aanwinsten komt het college tegemoet aan het verzoek van de Stichting Haags Industrieel Erfgoed.

Het verzoek van de stichting draagt volgens wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) goed bij aan het behoud van de historische identiteit en de herkenbaarheid van het industriële verleden van de stad. Zo zijn de drie muurreclames volgens de wethouder van cultuurhistorische waarde omdat ze herinneren aan de wijze waarop de middenstand in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw reclame in de stad aanbracht. "Zoiets moeten we koesteren en hoort dus op de monumentenlijst thuis. Daarnaast is de haardenfabriek van Jaarsma een Haags erfgoed waarvan er nog weinig in de stad te vinden zijn. Zo'n gebouw moeten we voor de stad behouden", aldus wethouder Norder.

De muurreclame aan de Valkenboskade 209-211 toont het logo van stucadoorsbedrijf L.H. van der Waart in de jaren twintig stijl. Bij de Johan van Hoornstraat gaat het om het embleem van de firma Th. Logher dat is aangebracht op de zijgevel van de portiekwoningen nummer 40 t/m 42 en dateert uit het begin van de jaren dertig. In de Molenstraat is een muurreclame voor Oranje Nassau Rijwielen aangebracht in de jaren dertig. Deze muurreclame bevindt zich in het portiek van de nummers 41 en 41a en heeft een extra zeldzaamheidswaarde omdat het gaat om een ondergrond van houten planken die in Nederland uiterst beperkt werd toegepast. In Den Haag is het de enige in zijn soort en ook één van de weinige nog bewaard gebleven historische muurreclames waarin een afbeelding is verwerkt.

De haardenfabriek aan de Fahrenheitstraat 335 t/m 341 is ontworpen door architect D. Oosthoek en is in 1906 gebouwd. Het is één van de weinig overgebleven fabrieksgebouwen in Den Haag uit deze periode is. De fabriek van Jan Jaarsma, opgericht in 1895, was tot 1936 in dit pand gehuisvest. De kachels van Jaarsma waren tot ver in de twintigste eeuw een begrip in Nederland.