Gemeente Maastricht

Koninklijke onderscheiding F. H. v.d. Laar microfonist Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie

Datum: 02.11.2008

Op zondag 2 november om 11.30 uur heeft burgemeester Leers na afloop van de prijsuitreiking van de Enci Bergloop op het binnenterrein van de Enci, Lage Kanaaldijk 115, een Koninklijke onderscheiding (Lid in de orde van Oranje-Nassau) uitgereikt aan de heer F.H. van de Laar, bij gelegenheid van zijn afscheid als microfonist bij de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie.

Personalia:
Van de Laar, Franciscus Henricus (Frans) (gehuwd)
geb. 04.06.1940 te Maastricht (68 jaar)
Adres: Geyaartsborg 21, 6228 AG Maastricht

Carrière:
Oud medewerker stadsbus Maastricht

Verdiensten:
1968-heden microfonist bij diverse wedstrijden die door de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie worden georganiseerd. Hij is microfonist bij diverse Nederlandse kampioenschappen, baan-cross-competitie-invitatiewedstrijden en veldlopen, waaronder de Enci-bergloop, de Stadsloop Maastricht, de Afcentcross, de Abdijcross, de Telematicaloop, de Parelloop, het Zweit veur Leid, etc. In de jaren '60 en -'70 fungeerde hij als jeugdtrainer bij Kimbria Atletiek. Daarnaast gaf hij in de beginjaren een avond in de week gymles aan de jeugd in de wijk Malberg. Tevens werkte hij mee aan het jaarlijkse indooratletiekevenement voor mensen met een verstandelijke handicap "Spring is in the Air", dat een aantal jaren werd georganiseerd in Maastricht i.s.m. Atletiek Maastricht en de afdeling sport en recreatie van de gemeente Maastricht (1998 t/m 2005).

1977-1987 medeoprichter, voorzitter en aanspreekpunt voor nieuwe bewoners van de buurtraad De Heeg. Tevens was hij de gesprekspartner voor projectontwikkelaars en de gemeente. Betrokkene heeft het eerste Heegfeest georganiseerd mede door het werven van sponsoren. Van de opbrengsten van het feest is de peuterspeelzaal "De Wiekjes" opgericht.

2000-heden vrijwilliger bij RTV Maastricht. De eerste jaren als presentator en redactielid van het vrijwilligers TV gedeelte en sinds 2005 als interviewer op de radio bij 'Het Geluid' van Maastricht, de actualiteitenrubriek. Een aantal jaren werkte hij ook mee aan het programma "Vitrien" van TV Maastricht, o.a. met de bijdrage "de limousine", waarin hij andere vrijwiligers in het zonnetje zette.

2005-heden vrijwilliger bij de "gesproken Limburger". Eens in de twee weken spreekt hij gedurende een avond artikelen uit de krant in op een cd, die verspreidt wordt in Limburg onder blinde- en slechtziende abonnees. De gesproken Limburger is een onderdeel van de landelijke organisatie Dedicon.

Algemeen:
Voor het afscheid van de heer v.d. Laar bij de KNAU is speciaal gekozen voor deze gelegenheid, omdat hij hier 40 jaar geleden als microfonist begonnen is.