Leefbaar Rotterdam



dinsdag, november 04, 2008

Rozenburg wordt versneld deelgemeente

De gemeenteraadsverkiezing van 3 maart 2010 hoeft voor Rotterdam niet uitgesteld te worden. Uitstel dreigde vanwege de voorgenomen aansluiting van Rozenburg bij Rotterdam. Als de gemeenteraad op 4 december een eerste besluit neemt dan kan Rozenburg versneld een deelgemeente worden. De Rozenburgers zelf is niets gevraagd, maar zij mogen straks wel meer betalen.

In het voorjaar besloot de gemeenteraad van Rozenburg met een minieme meerderheid dat Rozenburg ophoudt als onafhankelijke gemeente te bestaan en verder gaat als veertiende deelgemeente van Rotterdam. Of het deelgemeentebestel zelf nog een lang leven beschoren is, is nog maar de vraag. Leefbaar Rotterdam staat kritisch tegenover de politieke laag en veel bestuurskundigen delen deze mening. Baantjes in deelgemeentebesturen zijn in de praktijk toch vooral een beloning voor trouw aan de partij en minder een graadmeter voor bestuurlijke capaciteiten.

Voor veel partijen in de Rotterdamse gemeenteraad, waaronder Leefbaar Rotterdam, was het niet verschuiven van de verkiezingsdatum een absolute voorwaarde om met de annexatie van Rozenburg in te stemmen. De Rozenburgse bevolking is overigens helemaal niets gevraagd. Een in het voorjaar gehouden pleidooi van Leefbaar raadslid Robert Simons om de Rozenburgers via een referendum naar hun mening te vragen, werd door de gemeenteraad niet overgenomen. Ook een motie om de Rozenburgers de nadelen van het deelgemeentebestel te besparen haalde het niet.

PvdA fractievoorzitter Peter van Heemst heette de Rozenburgers destijds alvast van harte welkom. Dat de Rozenburgers straks Rotterdamse tarieven betalen en met lokale belastingen aanmerkelijk duurder uit zijn, werd er maar niet bij verteld.

Door Pantera op 2008 11 04

perfect gezien de verkiezingen kan je dan nog net een stel mensen neerzetten die net lang genoeg zitten om straks wachtgeld te krijgen Page 1 of 1 pages