FNV

visual

4-11-2008

Jongerius beschuldigt Nemef van graaikapitalisme

In haar speech op de tweede stakingsdag bij slotenfabrikant Nemef beschuldigt FNV-voorzitter Agnes Jongerius het bedrijf van `aandeelhouders- of graaikapitalisme'.

Winst maken als een tierelier en vervolgens het personeel de laan uit sturen omdat de productie in China en Tsjechië goedkoper kan. Dat is het verhaal van Nemef in een notendop. Nu strijden de werknemers voor een goed sociaal plan.

Nemef boekt klinkende winsten en heeft ruim 250 werknemers in dienst. Het is een mooi en sterk bedrijf. Maar de Zweedse eigenaar, de Assa Abloy Groep, denkt daar anders over. Eind 2007 is besloten om de productie van sloten over te hevelen naar de lage lonenlanden China en Tsjechië. En de werknemers? Die worden ontslagen. Sommigen van hen werken er al tientallen jaren.

De bonden willen onder andere afspraken maken over herplaatsing van werknemers en schadeloosstelling. Jongerius stelde vast dat de FNV niets van die `graaicultuur' moet hebben. "Een fenomeen dat ook in de financiële wereld heeft geleid tot de crisis waarmee we nu in alle hevigheid te maken hebben."

Lees hier de volledige tekst van de speech

Voor meer informatie over de staking bij Nemef: FNV Bondgenoten