FloraHolland


Bolbloemenbericht week 44

FLORAHOLLAND (4 november 2008) - Van de traditionele dip na 1 november was aanzienlijk minder sprake dan vorig seizoen. En dat is op zich een mooi gegeven, want ook vorig seizoen was die dip al een stuk minder dan we gewend waren geraakt. Er lijkt sprake van een trendbreuk. Nu passeerden bijna 24 miljoen bolbloemen de veiling en dat aanbod was ruim 4 procent lager dan vorige week. De prijzen stegen gemiddeld fractioneel, maar er is wel sprake van aanzienlijke verschillen tussen de productgroepen. Voor de komende week valt te verwachten dat de eerste effecten van de aankomende Russische Moederdag (23 november) voorzichtig merkbaar gaan worden. Daaropvolgend zal de Thanksgiving (27 november) zorgen voor wat extra vraag. Altijd goed voor de herfsttinten en dan met name oranje. In vergelijking met vorig seizoen zullen de laatste twee maanden van 2008 al snel beter zijn. Maar dat heeft alles te maken met het feit dat vorig jaar de gevolgen van de economische teruggang al flink merkbaar waren.

Tulpen:
De tulpen liggen op vrijwel exact hetzelfde niveau als vorig seizoen; 140.000 stelen méér om precies te zijn. Dat is opvallende stabiel op een totaalaanvoer van 4,8 miljoen stuks. De opbrengst is met EUR 0,173 gemiddeld 3 cent lager en dat is tegenvallend fors. In dat licht bezien is de prijsstijging van één cent ten opzichte van vorige week wel hoopgevend. FloraHolland vestiging Aalsmeer ziet de aantallen langzaam oplopen. De prijzen zijn matig. Uitschieters blijven zwaar wit en zwaar geel: deze liepen in de verslagweek op naar een mooie EUR 0,35. De gemiddelde prijzen zijn rond EUR 0,17. Soorten die apart zijn voor de tijd van het jaar worden goed betaald. Lichtere partijen vallen erg snel in de gewone prijsjes. FloraHolland vestiging Rijnsburg zag de aantallen in vergelijking met vorig seizoen 5 procent stijgen. De opbrengsten zijn gedaald. De prijsstijging van de week ervoor is gelukkig wel doorgezet, maar niet genoeg om aan het prijsniveau van vorig jaar te komen. In de week is de prijs heel wisselend geweest. We begonnen op EUR 0,18 gemiddeld, maar in het midden van de week zakte de prijs. Op vrijdag kwam de gemiddelde prijs uit op EUR 0,17.

Lelies:
Waar de Oriëntals binnen een week in aanvoer met 14 procent terugzakten tot 2,9 miljoen stuks, daar stegen de andere hoofdgroepen met ruime dubbele cijfers. Met uitzondering van de Longiflorums - die een stuiver terug moesten in prijs tot krap EUR 0,40 gemiddeld - stegen de opbrengsten van de overige groepen fractioneel. De Aziaten, Oriëntals en LA's haalden nu gemiddeld respectievelijk EUR 0,26, EUR 0,59 en EUR 0,24. FloraHolland vestiging Naaldwijk liet een Aziatendaling zien van -4 procent in stuks ten opzichte van vorig jaar. De aanvoer was 311.000 stelen voor gemiddeld EUR 0,29 deze week. Dit was nagenoeg gelijk aan vorige week. De La-Hybriden stegen juist met 19 procent naar 437.300 stelen. De middenprijs was wel fors lager en zakte van EUR 0,30 vorig jaar naar EUR 0,24 dit jaar. De Longiflorums groeiden flink met 25 procent meer stuks deze week, maar met een prijsdaling van 2 cent naar EUR 0,39 gemiddeld. De Oriëntals daalden hard met -35 procent ten opzichte van vorig jaar. Dit was omgerekend maar liefst 418.000 stelen minder voor de klok. De vraag naar Orientals bleef hetzelfde, met goede prijzen als gevolg: vorig jaar gemiddeld EUR 0,44 en deze week een stijging naar EUR 0,66. Dat lijkt er tenminste weer op!
FloraHolland vestiging Aalsmeer liet deze week een fors lagere Oriëntalaanvoer zien. Vooral naar het einde van de week nam de aanvoer af. Hoewel de gemiddelde prijzen hoger liggen dan afgelopen jaar hebben voornamelijk de lichtere sorteringen het moeilijk. De gemiddelde prijs zakte deze week van EUR 0,62 op maandag naar uiteindelijk twee kwartjes op woensdag. Daarna was er weer een behoorlijk herstel naar uiteindelijk EUR 0,65 op vrijdag. Zware witte Oriëntals lieten redelijke prijzen noteren. Bij roze viel in het bijzonder `Willeke Alberti' op. Deze brengen maximaal bijna twee euro op. Ook de aanvoer van Longiflorum lag deze week in Aalsmeer behoorlijk lager dan vorig jaar. Ondanks de lagere aanvoer kwam de prijs toch verder onder druk te staan. De gemiddelde prijs liep deze week terug naar EUR 0,36 per steel. Zware witte cultivars brachten tot ruim EUR 0,60 per steel op. De groep LA/Aziaat liet ten opzichte van afgelopen jaar een wisselende aanvoer zien. Woensdag en donderdag lag de aanvoer circa 25 procent hoger dan toen, maar de andere dagen juist zo'n 10 procent lager. De gemiddelde prijzen kwamen rond het kwartje uit en dat was vorig jaar een stuiver hoger. Zwaar rood blijft over het algemeen redelijk goed betaald, terwijl wit een wisselend beeld te zien geeft. Over het algemeen kan gesteld worden dat geel het moeilijkst op prijsniveau zat.
Bij FloraHolland vestiging Rijnsburg was het aanbod lelies minder groot dan een week geleden. Met name de aanvoer van Oriëntal-hybriden was een stuk minder groot. De algehele middenprijs van lelie scoorde met EUR 0,36 even hoog als in week 43. Alleen Longiflorum presteerde met een middenprijs EUR 0,37 beduidend minder goed. De middenprijs van de Oriëntals kon door het aanbod van slechts 380.000 stelen met EUR 0,05 stijgen naar EUR 0,56. Vooral de cultivars `Rialto', `Stargazer' en `Ambon' waren minder goed vertegenwoordigd voor de klok. De Aziaten behaalden een middenprijs van EUR 0,25 en dat was EUR 0,02 hoger dan vorige week. Enkele uitschieters binnen deze groep waren de cultivars `Landini' met EUR 0,84 en `Heraklion' met EUR 0,49. Ten slotte de LA-hybriden: ook deze groep kon een betere middenprijs noteren dan in week 43. Met een middenprijs van EUR 0,22 lag de middenprijs EUR 0,03 hoger dan vorige week.

Gladiolen:
De gladiolenaanvoer daalde tot onder de 900.000 stuks en dat was 35 procent minder dan vorige week. De prijzen namen toe tot ruim EUR 0,15 gemiddeld. FloraHolland vestiging Rijnsburg zag - ondanks de afnemende aanvoer - toch nog een breed assortiment gladiolen in vele kleuren voor de klok. De gemiddelde prijs is met EUR 0,17 gelijk aan die van vorig jaar. Andere weken was de cultivar `Hunting Song' de grootste soort, maar deze week nam de cultivar `Chinon' met een aandeel van bijna 14 procent een groot gedeelte in. De soorten `Sweet Shadow' en `Ovatie' werden afgelopen week gemiddeld duurder betaald met resp. EUR 0,26 en EUR 0,28. FloraHolland vestiging Aalsmeer noteerde een geringe aanvoer maar wat wordt aangevoerd en goed is van kwaliteit wordt betaald.

Amaryllissen:
De aanvoer neemt hard toe. Inmiddels zijn we ruim boven de miljoen stelen per week beland en de prijsvorming blijft redelijk stabiel. Met ruim EUR 0,78 gemiddeld is het 6 cent beter dan vorig seizoen. Het is opvallend dat er in de verslagweek 15 procent minder dan vorig jaar werd aangevoerd. De komende week is er sprake van een spannende noviteit. Er wordt gestart met een pilot waarbij een nieuw concept met aanvoer van Amaryllis op water wordt geïntroduceerd. Vanuit verschillende marktonderzoeken is gebleken dat de bekendheid en herkenbaarheid van de Amaryllis in de verschillende afzetmarkten sterk ondermaats is. Dat heeft ook veel te maken met de matige presentatie van de huidige aanvoer in de winkelschappen en groothandel. Er worden verschillende zaken ontwikkeld om die presentatie te verbeteren. Naast het voortzetten van een flink aantal promotieactiviteiten is het (letterlijk) `out-of-the-box'-denken voor de Amaryllisbranche een nieuw werkgebied. Op de Productbijeenkomst van 7 november aanstaande in Naaldwijk wordt hier verder bij stil gestaan. FloraHolland vestiging Naaldwijk noteerde deze week 390.000 stuks voor de klok. Dit was 12 procent minder dan vorig jaar in dezelfde week. De middenprijs was wel iets beter en steeg met een kleine stuiver naar EUR 0,76 deze week. FloraHolland vestiging Aalsmeer zag op maandag een stevige aanvoer met voor het eerst dit jaar meer dan 100 karren. Dat was 15 procent meer dan vorig jaar op maandag. In de loop van de week draaiden de cijfers zich om. Op vrijdag was er zelfs sprake van ongeveer 25 procent minder dan vorig jaar. Over de gehele week genomen lag de aanvoer nagenoeg gelijk. De gemiddelde prijzen lagen op maandag en vrijdag het hoogst met EUR 0,86. De andere dagen was dat ongeveer EUR 0,77. FloraHolland vestiging Rijnsburg zag ruim 180.000 stuks Amaryllissen voor de klok verschijnen. Deze werden verkocht voor een gemiddelde prijs van bijna EUR 0,81. Vorig jaar in dezelfde week kwamen er bijna 280.000 stuks voor de klok voor een middenprijs van EUR 0,73. Er werden 63.000 stuks `Red Lion' aangevoerd voor een gemiddelde prijs van EUR 0,67. Dat is bijna de helft van wat er vorig jaar in dezelfde week aangevoerd is en toen lag de middenprijs bijna een stuiver lager. `Red Nymph' werd verkocht voor een middenprijs van EUR 1,38 en voor `Hercules' en `Grand Cru' werd gemiddeld EUR 1,27 betaald.

Irissen:
Na de 50 procent toename van de afgelopen twee weken bleef het aanbod nu stabiel. Dat gold ook voor de gemiddelde prijs, die op EUR 0,12 bleef staan. Dat is niet verkeerd en twee cent beter dan vorig seizoen. FloraHolland vestiging Aalsmeer noteerde irissen met ruime aantallen tegen vooral in het begin van de week redelijke prijzen rond EUR 0,16 en later in de week afnemend naar een dubbeltje en kleinere aantallen. De cultivars `Hong Kong' en `Professor Blaauw' waren de uitschieters met prijzen tot over EUR 0,30.

Calla's:
De Calla-aanvoer daalde met 13 procent naar 1,5 miljoen stuks. De prijzen daalden eveneens met een paar centen tot EUR 0,40 voor de kleinbloemigen en EUR 0,72 voor de Aethiopica's. FloraHolland vestiging Aalsmeer zag sterk afnemende aantallen met een matige prijsvorming. De `Mango' en andere donkerbronskleurigen schieten wat uit in prijs, evenals de cultivar `Red Sox'. De aanvoer van Aethiopica van FloraHolland vestiging Naaldwijk bleef stabiel deze week met 42.000 stelen. Maandag was een goede dag met veel aanvoer en goede prijzen (gemiddeld EUR 0,89). Dit was nog een gevolg van de inkoop voor 1 november. De rest van de week liepen de aantallen weer terug en zakten de prijs naar EUR 0,76 op woensdag en nog verder naar EUR 0,53 op vrijdag. Ook bij de overige kleuren zag men een daling deze week. Maandag gemiddeld nog EUR 0,56, maar elke dag een beetje minder naar EUR 0,35 op vrijdag. Dat alles bij een weekaanvoer van 440.000 stelen. FloraHolland vestiging Rijnsburg noteerde een aanbod van Calla's dat 20 procent lager was dan vorige week. De algehele middenprijs steeg met EUR 0,06 naar EUR 0,44. Deze prijsstijging was volledig te wijten aan het aanbod van de kleurtjes. Voor Aethiopica's werd gemiddeld EUR 0,54 betaald, waarbij `Avelanche' en `Snow Queen' met EUR 0,75 en EUR 0,77 het best betaald werden. Voor de kleurtjes werd gemiddeld EUR 0,42 betaald. Met name `Crystal Blush' werden duurder met nu ruim EUR 0,18 meer dan een week eerder.

Overige bolbloemen:
De aanvoer van Ranonkels nam verder af met 20 procent tot bijna 175.000 stuks. De prijs was met EUR 0,19 gemiddeld stabiel. De teruggang in aanvoer heeft alles te maken met een tijdelijke aanpassing van een individuele teeltlocatie in Afrika. De aanvoer van Ornithogalum steeg weer verder door naar ruim 800.000 stuks bij een prijs van gemiddeld EUR 0,16. Dat was een kleine cent minder dan vorige week. De aanvoer van Nerine nam met 20 procent af tot ruim 300.000 stelen. Die deden gemiddeld concernbreed EUR 0,18. Dat betekende 35 procent meer aanvoer en een 6 cent lagere opbrengst dan vorig seizoen. FloraHolland vestiging Aalsmeer zag vooral de witte cultivars tegenvallen op het laatst van de week.