Provincie Noord-Holland

Datum

4-11-2008

Onderwerp

Aanpak waterkwaliteit Loosdrechtse Plassen blijft nodig

Lotte van Hees

Provincie Noord-Holland heeft kennis genomen van het standpunt van minister Cramer van VROM over het verdiepingenplan voor de Loosdrechtse Plassen.

Gedeputeerde Heller is verheugd dat ook minister Cramer nut, noodzaak en werking van het verdiepingenplan onderschrijft. Minister Cramer onthoudt echter wel haar goedkeuring aan het bestemmingsplan dat verdiepingen mogelijk maakt.
Provincie is van mening dat aan de bezwaren tegemoet gekomen kan worden, maar bestudeert vooralsnog de mogelijke scenarios.

De minister onderschrijft in haar besluit het belang dat zowel Provincie Noord-Holland als Hoogheemraadschap Amstel, Gooi- en Vecht hechten aan verbetering van de waterkwaliteit. Zij geeft ook aan dat de voorgestelde verdiepingen en aanvullende maatregelen zullen leiden tot een betere waterkwaliteit in de Loosdrechtse Plassen. Een groot aantal bedenkingen over bijvoorbeeld ineffectiviteit van het plan, wegzakken van de oevers, veiligheid en geluidshinder acht de minister ongegrond.

De minister onthoudt haar goedkeuring o.a. aan het plan omdat een aantal zaken volgens haar nog niet voldoende onderbouwd zijn. Zo merkt zij op dat in het besluit geen nadere ruimtelijke afweging is opgenomen over ligging en diepte van de putten. Provincie en AGV hadden dit onderzoek in de volgende fase gepland, bij de aanvraag voor de ontgrondingenvergunning, maar was volgens de minister nu al nodig. Ook vindt de minister het voorschrift over de opvang van slibvang onjuist geformuleerd. De bedoeling is slechts het bergen van slib uit de jachthavens en geulen, maar de definitie is te ruim en zou ook slib van elders kunnen omvatten.