Gemeente Noordwijkerhout

4/11/2008 - Supermarkt De Zilk verhuist noodwinkel Breeland

Op donderdag 19 februari 2009 opent de Spar supermarkt in De Zilk zijn deuren aan het Breeland. Op de locatie van de tien seniorenwoningen, die in de zomer van dit jaar zijn afgebroken, wordt een tijdelijke winkel geplaatst. De grond is al geëgaliseerd, de nutsvoorzieningen zijn aangevraagd en het noodgebouw is besteld. Vanaf half november wordt gestart met bestrating waarop de tent zal worden geplaatst.

De gemeente Noordwijkerhout, Stichting Het Raamwerk, Woningstichting Sint Antonius van Padua en Spar Holding hebben een overeenkomst bereikt over het plaatsen van een houten noodgebouw als tijdelijk onderkomen voor de Spar in De Zilk. De nieuwe tijdelijk supermarkt zal gedurende vijf jaar op de locatie Breeland blijven staan. Daarna kan de Spar haar intrek nemen in de nieuwe vaste supermarkt die gebouwd gaat worden op de locatie van basisschool De Egelantier.

Stichting Het Raamwerk wordt de eigenaar van de supermarkt, de heer Jos de Winter de bedrijfsleider en cliënten van Het Raamwerk komen in de winkel werken. Het huidige personeel van de supermarkt verhuist mee naar de nieuwe winkel. De gemeente en de woningstichting zorgen voor het onderkomen en de benodigde voorzieningen.
Cliënten Raamwerk runnen winkel
Onder begeleiding van een vaste medewerker van Het Raamwerk zal een tiental cliënten in de winkel komen werken. Zij zullen in ploegendiensten diverse werkzaamheden in de winkel verrichten. Wethouder Morssink is zeer tevreden met deze ontwikkelingen: "Door de inzet van cliënten van Het Raamwerk zijn wij in staat om een supermarkt te exploiteren in een relatief kleine gemeenschap. De loonkosten van de tien extra medewerkers drukken niet op de begroting van de winkel, maar worden door Het Raamwerk betaald. Daarnaast is het voor mensen met een verstandelijke beperking dé mogelijkheid om mee te draaien in de maatschappij. Het werken in een winkel is voor hen een zinvolle dagbesteding."

De heer Hans Perik, directeur van Het Raamwerk, vertelt welke werkzaamheden de cliënten gaan verrichten: "De cliënten die in de supermarkt in De Zilk komen te werken hebben een verstandelijke beperking en in sommige gevallen ook een lichamelijke beperking. Zij gaan eenvoudige werkzaamheden verrichten zoals bijvoorbeeld vakken vullen, mandjes opruimen en rechtzetten, schoonmaken, maar ook boodschappen bezorgen."

Jos de Winter, bedrijfsleider Spar De Zilk, gelooft in de hulp die de cliënten van Het Raamwerk zullen leveren. "Er zijn in Nederland al meer winkels waar mensen met een beperking werken. Ik ben in Noordwijk bij de Hema gaan kijken. Daar zijn zowel de vaste medewerkers als de cliënten erg tevreden over hoe de samenwerking verloopt. Voor De Zilk is deze vorm nieuw en de tijd zal uitwijzen hoe de inwoners van het dorp zullen reageren. Tot nu toe zijn de reacties erg positief en ik heb er dan ook alle vertrouwen in."
Uitbreiding assortiment
De noodwinkel aan het Breeland gaat een oppervlakte beslaan van 350 vierkante meter. Dat is bijna drie keer de oppervlakte van de huidige winkel. Door de extra ruimte kan ook het assortiment flink worden uitgebreid. Het gehele aanbod van producten zal zowel in de breedte (meer verschillende producten) als in de diepte (diverse merken van hetzelfde product) worden verruimd. Zowel op het gebied van verse groente en vers fruit als ook het voorverpakt vers vlees zal het aanbod behoorlijk uitgebreid worden.

"Die uitbreiding van het assortiment is echt hoognodig", zegt Jos de Winter over deze nieuwe ontwikkeling. "De winkel is nu eigenlijk veel te klein, waardoor ik alleen de A-producten kan aanbieden en dat zijn over het algemeen de duurdere producten. Met de uitbreiding van het assortiment wil ik mij meer gaan richten op gezinnen, die vaak vanwege de prijs eerder kiezen voor een B- of C-product. Of je twee keukenrollen koopt voor EUR 1,60 of vier rollen voor EUR 0,70, dat scheelt toch aanzienlijk. Een ander voorbeeld is de ruimte die ik in de koeling heb voor kant-en-klaarmaaltijden. Dat is nu slechts een meter, maar daar kan ik straks ook veel meer keuze in aanbieden." Inwoners van De Zilk hoeven na de opening van de noodwinkel het dorp dus niet meer uit voor hun dagelijkse of wekelijkse boodschappen. Over vijf jaar: nieuwe vaste winkel
De bouw van de nieuwe vaste supermarkt hangt af van diverse andere bouwplannen in De Zilk. De gemeente is in onderhandeling met de provincie over de aankoop van de zoutopslag aan de Zilkerduinweg. Deze locatie wil de gemeente gaan gebruiken voor het bouwen van een multifunctioneel gebouw met daarin De Duinpan, een brede school (kinderdagopvang, peuterspeelzaal, basisschool en naschoolse opvang) en het jeugdwerk. Zodra de nieuwe Egelantier een feit is, kan de oude Egelantier aan de Hafkenscheidtlaan 2 worden afgebroken. De ruimte die daar vrij komt, is bestemd voor onder andere een nieuwe, vaste supermarkt met daarboven seniorenappartementen. De planning is dat deze nieuwe supermarkt over vijf jaar gerealiseerd kan zijn.

Mijlpalen
Zaterdag 14 februari 2009:Laatste dag supermarkt aan de P.J. Warmerdamstraat 17
Woensdag 18 februari 2009:Officiële opening Spar Breeland van 19.00 tot 21.00 uur
Donderdag 19 februari 2009: Eerste dag supermarkt Breeland open