Gemeente Noordwijkerhout

4/11/2008 - Evaluatie inspraakavond ouderenbeleid

Op maandag 27 oktober 2008 is de inspraakavond ouderenbeleid gehouden. Aanleiding hiervoor is de kadernota `Zilveren Kracht' die als uitgangspunt dient voor de ontwikkeling van het ouderenbeleid voor de komende vier jaar. Deze avond is goed bezocht door met name de organisaties die werken met ouderen. Deelname aan de avond door de doelgroep zelf viel wat tegen.
De inspraakavond begon met een kennismaking met de leden van de Wmo adviesraad Noordwijkerhout. De leden stelden zich voor en waren tijdens deze avond aanwezig om de discussies over het ouderenbeleid te leiden. Vervolgens gaf Companen een presentatie over het onderzoek `Zicht op wensen en waardering´. Dit onderzoek is in het voorjaar 2008 gehouden onder inwoners van Noordwijkerhout en De Zilk vanaf 55 jaar. De resultaten van het onderzoek vormen een belangrijke basis voor de ontwikkeling van het ouderenbeleid.

Resultaten onderzoek
Voor dit onderzoek zijn 1.400 huishoudens benaderd, waarvan 49% heeft gereageerd. Uit het onderzoek blijkt o.a. dat van de 55 tot 75 jarigen 65% aangeeft een goede tot zeer goede gezondheid te hebben. Bij de 75 plussers is dat 43%. Van de 55 plussers heeft 60% een koopwoning, in De Zilk 70%. Men wil graag in de eigen woning blijven, met zorg en aanpassingen. Van de 55 plussers heeft 17% gebruik gemaakt van voorzieningen zoals alarmering, recreatieve activiteiten en culturele activiteiten en zij zijn tevreden tot zeer tevreden over het aanbod.

Reacties op stellingen
Na de presentatie van de onderzoeksresultaten was er gelegenheid voor discussie aan de hand vijf stellingen. Dit leverde verschillende levendige discussies op. Op de stelling: `is ouderenbeleid nog wel nodig?´ was onder meer de reactie te horen dat vooral voor de 75+ en de kwetsbare ouderen het ouderenbeleid nodig is. De stelling: `Wat heeft u over voor een goed collectief vervoer´ gaf als reactie dat een goed vervoer, mits goed georganiseerd, heel belangrijk is voor bepaalde groepen ouderen. Bij deze stelling was ook volop discussie of een buurtbus nu een oplossing is of niet. Een aantal conclusies uit de discussies zullen worden betrokken bij de ontwikkeling van de ouderennota. Een tijdens deze avond opgerichte werkgroep gaat hier samen met enkele leden van de Wmo adviesraad verder mee aan de slag, zodat begin 2009 er een nieuwe nota ouderenbeleid ligt.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u via de publieksbalie contact opnemen met mevr. E. Bulle, tel. (0252) 343737. Alle uitkomsten van het onderzoek van Companen kunt u nalezen.