VVD



Liberalisme

image

Nu verkrijgbaar:

Liberale Leiders in Europa
vvd

4-11-2008

Separation of Church and State in Europe. With views on Sweden, Norway, the Netherlands, Belgium, France, Spain, Italy, Slovenia and Greece

Tijdens de conferentie van de Europese Liberalen (ELDR) eind oktober in Stockholm presenteerde het European Liberal Forum - een samenwerkingsverband van liberale denktanks verbonden aan ELDR, waarin de Teldersstichting participeert - de bundel Separation of Church and State in Europe.

De bundel, onder redactie van Fleur de Beaufort, Ingemund Hägg en Patrick van Schie, is het resultaat van een serie door ELF parallel aan de ELDR-congressen georganiseerde discussiebijeenkomsten over secularisme.

Gedurende de negentiende en vroege twintigste eeuw was de scheiding van kerk en staat een belangrijke kwestie voor liberalen. Overal in Europa werd door liberale politici geprobeerd deze scheiding zo goed mogelijk vorm te geven. Na de Tweede Wereldoorlog leek het secularisme dusdanige vormen aan te nemen dat de scheiding van kerk en staat niet meer ter discussie stond. Vrijwel overal was een zekere mate van scheiding bewerkstelligd en hoewel de scheiding nergens absoluut was, gaven de banden die nog tussen religieuze instellingen en de staat bestonden weinig of geen aanleiding tot problemen. De komst van grote groepen immigranten uit overwegend islamitische culturen maakt de kwestie in veel Europese landen opnieuw actueel.

Het boek opent met twee inleidende hoofdstukken over secularisme en het belang van religieuze neutraliteit in Europa, alsmede een bibliografie. Daarna volgen per land beschouwingen over de stand van zaken rondom de scheiding van kerk en staat. Als gevolg van zeer diverse historische, culturele, sociale en politieke ontwikkelingen werd in de verschillende landen aan de scheiding van religieuze instellingen en staat op uiteenlopende manieren vorm gegeven. In de bundel komen deze verschillen duidelijk naar voren in de bijdragen van liberale wetenschappers en politici.