Gemeente Medemblik

Medemblik steunt plannen Jeugd & Alcohol

Het college van Medemblik neemt het Plan van aanpak Jeugd & Alcohol integraal over. Bedoeling is met andere gemeenten in Westfriesland het alcoholgebruik onder jongeren te laten afnemen. Bewustwording over alcohol en terugdringen beschikbaarheid zijn de kernpunten in het plan van aanpak.

"We nemen alle voorstellen voor het beleid en uitvoering over en wachten de nadere voorstellen van de stuurgroep af", aldus burgemeester Theo van Eijk. "Het is belangrijk dat overmatig alcoholgebruik onder jongeren wordt teruggedrongen, en dat jongeren niet te jong alcohol gaan gebruiken en niet steeds jonger daarmee beginnen. Bovendien moet het alcoholgerelateerd geweld afnemen."

Wat staat er in het plan van aanpak?
Maatregelen zijn gericht op bewustwording, zoals lessen op scholen en het leren signaleren van psychische problemen. Ook zijn er maatregelen gericht op zorg (opvang en behandeling). Zoals één meldpunt voor alcoholproblemen bij jongeren, een alcoholpolikliniek in het Westfriesgasthuis en uitbreiding van hulpverlening aan jongeren met psychosociale of verslavingsproblemen.

Terugdringen van de beschikbaarheid en het bezit van alcohol, en intensiveren van handhaving krijgt vorm vooral via het beter benutten van beschikbare regelgeving. En betere afstemming van regelgeving tussen de gemeenten. Kernpunt is hier verder het voeren van gesprekken met sleutelfiguren vanuit onder andere hokken & keten, verenigingsleven, detailhandel en horeca. Vervroegen van het uitgaansleven, verminderde verkrijgbaarheid van alcohol in buurt- en clubhuizen en in kantines van sportverenigingen en bij evenementen zijn zaken die centraal staan.

Precies een jaar geleden hebben de colleges van burgemeester en wethouders van Andijk, Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Opmeer, Schagen, Stede Broec, Wervershoof en Medemblik met de minister van BZK een overeenkomst gesloten om het drankgebruik onder jongeren te matigen. Meer bewustwording bij jongeren, ouders en aanbieders van alcohol over risico's van alcoholgebruik staat centraal. Gemeenten willen een regionaal alcoholmatigingsbeleid. Daarvoor is het project Jeugd & Alcohol opgezet en een gelijknamige stuurgroep in het leven geroepen. De stuurgroep is onlangs gekomen met het plan van aanpak dat door Medemblik wordt gesteund.