Bouwstenen voor het mbo Professionalisering centraal op CompetentCity

04/11/2008 17:34

Colo en het procesmanagement MBO 2010

Ruimte voor de professional is ideologische kitsch volgens filosoof/psycholoog Kees Kraaijeveld. Samen met anderen ging hij de discussie aan over professionalering in het mbo op het slotdebat van het congres CompetentCity - Bouwstenen voor elkaar. Deze vond plaats op 4 november in het congrescentrum Hart van Holland in Nijkerk.

In het debat stond de vraag centraal hoe professionalisering in het onderwijs plaats moet vinden. Prominente Nederlanders zoals Doekle Terpstra, Arie Kraaijeveld, Cas Spijkers en Willem Nijholt leverden hieraan een bijdrage. Kees Kraaijeveld wakkerde de discussie aan door te stellen dat ruimte voor professionalisering in de praktijk vaak niet goed van de grond komt. Docenten zouden 'ruimte voor professionalisering' meer moeten sturen. Terpstra zette zijn vraagtekens bij het begrip professionalisering. 'De term is veel te breed', stelde hij. 'In essentie is professionalisering niet meer dan openstaan voor vernieuwing.' Acteur Willem Nijholt en topkok Cas Spijkers zijn als professional ook verbonden aan het mbo. Zij brachten als praktijkmensen pur sang professionalisering terug tot de kern. Nijholt: 'Het gaat om discipline. En om het overbrengen van liefde van het vak op de leerling.'

Vernieuwing

Het professionaliseringsdebat vormde het slotakkoord van het congres CompetentCity. CompetentCity stimuleert het onderwijs, bedrijfsleven en kenniscentra om met elkaar te discussiëren en kennis te delen over competentiegericht onderwijs. Tijdens het congres stond de vernieuwing van het mbo centraal. Met tientallen workshops, presentaties en een aantal plenaire debatten werd er antwoord gegeven op vragen als 'Hoe pak je modernisering aan?' 'Wat verstaan we onder professionaliteit?' 'Beschikt het onderwijs over genoeg professionals?' Ook werden op het congres de resultaten van de enqu(ee)te bekend gemaakt waarin mbo-professionals zich uitspreken over de invoering van competentiegericht onderwijs. Driekwart van de ondervraagden van deze enqu(ee)te is van mening dat competentiegericht onderwijs een betere aansluiting op de beroepspraktijk betekent.

Het was niet alleen mogelijk vakinhoudelijke sessies te bezoeken. Op het congresterrein was ook een beurs waarop mbo-gerelateerde partijen producten en diensten konden aanbieden.

2010

CompetentCity is een initiatief van Colo en het Procesmanagement MBO2010. Het is een jaarlijks terugkerend evenement tot en met 2010. In dat jaar moet competentiegericht onderwijs mbo-breed zijn ingevoerd.





http://www.mbo2010.nl