Gemeente Venlo


Gebruiksbeperking voor Alandi retreat site

4-11-2008

Op last van burgemeester Bruls heeft de brandweer een gebruiksbeperking opgelegd bij Alandi retreat site. Dit is een retraite-oord voor creativiteit, spiritualiteit en mystiek in een voormalig kloostergebouw in Venlo-Steyl.

Vanochtend is er bij het retraiteoord een brandveiligheidscontrole gehouden. In het gebouw worden diverse workshops gehouden en er zijn 19 kamers ingericht voor het overnachten van gasten. Tijdens de controle bleek dat de aard en omvang van de geconstateerde gebreken op het gebied van brandveiligheid zodanig was, dat besloten is om een gebruiksbeperking op te leggen voor het verblijf van gasten. Concreet betekent dit dat er vanaf vandaag geen derden in het pand mogen worden toegelaten. Dit is pas toegestaan op het moment dat de benodigde voorzieningen zijn getroffen.

In 1999 heeft het retraiteoord een bouwvergunning aangevraagd en verkregen, maar de in de vergunning opgenomen veiligheidsvoorzieningen zijn niet uitgevoerd. Zo is er een volledige afwezigheid van brandwerende scheidingen, worden vluchtwegen geblokkeerd door opslag van diverse materialen, een brandmeldinstallatie ontbreekt en vluchtroutes voldoen niet aan de gestelde eisen.