Gemeente Venlo


Plannen Laurentiusplein en Oude Staay locatie

4-11-2008

Tijdens een informatieavond op maandag 3 november presenteert wethouder Twan Beurskens (Projectwethouder centrumplan Blerick) de plannen voor het Laurentiusplein en de stedenbouwkundige verkenning voor de Oude Staaylocatie. Uitgangspunt is dat de schop snel de grond in gaat en dat alle plannen in 2013 gerealiseerd zijn. Het onlangs geopende cultureel centrum 't Raodhoes geeft het ambitieniveau aan voor de ontwikkeling van het gebied.

Het gaat hier om de concrete uitwerking van de zogenoemde geoptimaliseerde visie voor het Laurentiusplein en de Oude Staaylocatie, zoals die in 2006 in de raadscommissie reeds aan de orde is geweest. De gemeente Venlo heeft in de periode daarna met het wijkoverleg, het winkelhart Blerick, woningstichting Venlo-Blerick en Berden Vastgoed prima samengewerkt in gezamenlijke werkateliers. Het resultaat van deze samenwerking leidt tot een bouwproces op korte termijn op het Laurentiusplein en een breed gedragen mogelijkheid tot verdere studie en bouwplanuitwerking op de oude Staaylocatie.

Laurentiusplein
In het stedenbouwkundige plan voor het Laurentiusplein en omgeving zijn een aantal deelplannen uitgewerkt. Zo zal het blok Berden/ Albert Heijn uitgebreid worden met 1200 m2 winkelvloeroppervlakte in combinatie met ca. 40 appartementen en 80 parkeerplaatsen. Er komt een woongebouw Tivoli' met 22 sociale huurwoningen. De architectuur van Tivoli zal deels in de sfeer van weleer' uitgevoerd worden. Onder het Laurentiusplein komt een gemeentelijke parkeergarage met 250 parkeerplekken.

Op de Carleijsplaats wordt de bestaande commerciële ruimte vernieuwd en uitgebreid met 200 m2. Boven deze ruimte komen zes appartementen. Tot slot zal de openbare ruimte rondom het Antoniusplein, Carleijsplaats, Laurentiusplein, Pontanusstraat, Laurentiusstraat, Maasbreesestraat en een deel van de Steegstraat hoogwaardig heringericht worden. Deze plannen zorgen voor een krachtige opwaardering van het woon, werk en verblijfsklimaat.

Oude Staaylocatie
In een stedenbouwkundige verkenning laat de gemeente Venlo zien wat de voorgestelde ontwikkelingsrichting is van het gebied rondom de Oude Staay'. In deze verkenning staat onder andere dat in elk geval in het voorjaar 2009 de Oude Staay en de bibliotheek gesloopt worden. Er is een verbindingsweg gepland tussen de Witherenstraat en van Bornestraat, waarbij ruimte is voor 60 parkeerplaatsen. Ten oosten van deze verbindingsweg is er ruimte voor een wooncomplex met ca. 120 appartementen en 3900 m2 semi-commerciële ruimte, waarvan maximaal 1000 m2 voor de uitbreiding van de C1000 supermarkt is. Ook is de mogelijkheid opgenomen van een aantrekkelijke noordentree voor het winkelcentrum de Wieën. De Bornestraat en Pepijnstraat kunnen worden heringericht, waarbij eveneens plek is voor extra parkeerplaatsen. Het gaat hierbij om een verkenning, die nog niet de status heeft van een in gezamenlijkheid uitgewerkt concreet plan.

Bouw informatiepunt
Omdat het om een langdurige en grootschalige operatie gaat, wil wethouder Beurskens tijdens de bouwperiode een informatiepunt voor bewoners, winkeliers en bezoekers inrichten. Daar kan men terecht voor informatie over de voortgang en verdere uitvoering van de plannen. Ook kunnen bewoners en winkeliers terecht bij bouwinformanten, die praktische problemen tijdens de uitvoering kunnen oppakken.

Centrumplan Blerick
De afgelopen jaren is er al hard gewerkt aan het opknappen van het centrum van Blerick.
Winkelcentrum de Wieën is aangepakt en de Kloosterstraat, de 1e Graaf van Loonstraat en het Kerkplein zijn heringericht. 't Raodhoes is het nieuwe kloppende culturele hart van Blerick. Met de ontwikkeling van het Laurentiusplein en de Oude Staaylocatie wordt definitief voorzien in een aantrekkelijk centrum dat in alle opzichten gereed is voor de toekomst.