Gemeente Venlo


Energievisie voor Q4

4-11-2008

Venlo heeft een energievisie voor Q4 ontwikkeld. In deze visie spreekt Venlo uit dat het Q4 wil ontwikkelen tot een zeer duurzame en energiezuinige wijk. Dit gebeurt door gebruik van klimaatbewuste en energiebewuste maatregelen in de bebouwing en de openbare ruimte. Hiermee gaat Q4 een belangrijke bijdrage leveren aan de klimaatdoelstelling die de gemeente zichzelf heeft gesteld: klimaatneutraal in 2030.

Om deze duurzame en energiezuinige wijk te realiseren is een drie sporenaanpak voorgesteld:

1. Nieuw te bouwen woningen en voorzieningen Door het stellen van praktische eisen aan de nieuwbouw kunnen verschillende energieprestaties bereikt worden, uitgedrukt in de energieprestatiecoëfficient (EPC).
De ambitie voor Q4 is een EPC =
2. Bestaande panden
Door de leeftijd van de meeste bestaande gebouwen zijn de energievoorziening en isolatie sterk verouderd. Deze panden kunnen een stuk energievriendelijker gemaakt worden. Bijvoorbeeld door (na)isolatie van de buitengevel, dak- en vloerisolatie, HR++-glas, HR-ketel en een mechanische afzuiging. Met deze maatregelen wil de gemeente bereiken dat alle bestaande panden minimaal over een D-energie label beschikken. Voor de eigenaren van de panden maakt de gemeente een op maat gesneden aanbod, hiervoor zal een plan van aanpak opgesteld worden.

3. Platform innovatieve duurzaamheid
In Q4 is veel expertise en creativiteit aanwezig op het gebied van duurzaamheid. Het voorstel is om een platform op te richten dat innovatieve concepten en maatregelen bedenkt om het duurzame karakter van de wijk een extra impuls te geven. Dit platform zal het projectbureau Q4 gevraagd en ongevraagd van advies voorzien.

De visie wordt nu uitgewerkt via een plan van aanpak.