Gemeente Zoetermeer

Veiligere kruispunten in Rokkeveen

Maandag 3 november wordt begonnen met de voorbereidingen voor werkzaamheden die gericht zijn op het veiliger maken van drie kruispunten in Rokkeveen. Het gaat om de kruispunten Houtsingel/Albert Schweitzersingel, Kleurlaan/Paletsingel en Tintlaan/2e Stationsstraat. De maatregelen die daar worden genomen, zijn met name gericht op het overzichtelijker maken van de kruispunten. Automobilisten zien fietsers daar nu vaak over het hoofd, met ongelukken als gevolg.

Eind december 2008 zijn naar verwachting alle werkzaamheden gereed.

Op de kruispunten wordt het volgende veranderd:


- De kruispunten worden verkleind, door bijvoorbeeld rijstroken te versmallen of te laten verdwijnen of vluchtheuvels aan te leggen. Daardoor hebben automobilisten beter overzicht en moeten ze snelheid verminderen.


- De fietspaden krijgen rood asfalt, zodat de fietsoversteekplaatsen voor automobilisten beter zichtbaar worden. Bij de kruispunten Houtsingel/Albert Schweitzersingel en Kleurlaan/Paletsingel wordt de fietsoversteekplaats om die reden ook verhoogd aangelegd.


- Bij het kruispunt Houtsingel/Albert Schweitzersingel verdwijnt daarnaast de busbaan. De bussen gaan de gewone rijbaan gebruiken. Hiermee wordt voorkomen dat auto's met grote snelheid over de busbaan rijden. Ook wordt de bushalte verhoogd aangelegd, zodat mensen met bijvoorbeeld een rolstoel of kinderwagen deze gemakkelijk de bus in kunnen rijden.

Omleidingen

Om de werkzaamheden goed en veilig uit te kunnen voeren, worden de kruispunten tijdens de werkzaamheden veelal geheel afgesloten. De aannemer start 3 november a.s. met het plaatsen van borden voor de omleidingsroutes. Met de werkzaamheden zelf wordt op 17 november a.s. gestart op het kruispunt Tintlaan/2e Stationsstraat. Vanaf 26 november a.s. wordt gewerkt aan de twee andere kruispunten.

De aanpak van de kruispunten maakt onderdeel uit van het Mobiliteitsplan Zoetermeer. Met het plan wordt tot 2011 zo'n EUR 40 miljoen geïnvesteerd in projecten die de bereikbaarheid en verkeersveiligheid van Zoetermeer ten goede komen.