Gemeente Zoetermeer

Aardappelmannetjes met Shinto-ritueel ingewijd

Het beeld `De Aardappelmannetjes' bij stationsplein Centrum West wordt vrijdag 7 november om 16.00 uur ingewijd. Dit doet een Japanse priester met een zogenoemd Shinto-ritueel. Het opvallende beeld van meer dan acht meter bestaat uit enorme Deense zwerfkeien. De mond, ogen en neus zijn verguld met bladgoud. De kunstenaar is Joost van den Toorn.

Hij kreeg ruim een jaar geleden de opdracht, na een oproep onder kunstenaars. Uit de tientallen reacties selecteerde de gemeente vier kandidaten die een schetsopdracht kregen. Een externe commissie van kunstdeskundigen maakte vervolgens de definitieve keuze voor Van den Toorn. Dit beeld paste het beste bij de plek en de opdracht. Zo zou het beeld een mascotte voor Zoetermeer kunnen worden.

Het beeld is gemaakt op basis van de percentageregeling Beeldende kunst. Een percentage van het budget voor de herinrichting van Centrum West is bestemd voor beeldende kunst.

Kunstenaar Joost van den Toorn uit Zaandam heeft al meer dan dertig beelden in Nederland staan. Hij haalde voor het beeld de zwerfkeien (monolieten) uit Denemarken.

De officiële onthulling van het meer dan 40000 kilo wegende beeld is vrijdag 7 november om 15.30 uur.

Het programma luidt:


- 15.30 tot 15.50 uur ontvangst


- 15.50 tot 16.00 uur speech wethouder Kunst en Cultuur Pieter Smit


- 16.00 tot 16.40 uur Shinto-ritueel (Japans inwijdingsritueel) door een Japanse Shinto-priester


- 16.40 tot 17.15 uur hapje drankje

Shinto-ritueel:

Shinto is de oorspronkelijke religie van Japan, waarin zogeheten Kami oftewel natuurgeesten worden aanbeden. Het kent een grote liefde en eerbied voor de natuur. Een waterval, de maan of slechts een apart gevormde steen kunnen voor een kami (natuurgeest) gehouden worden. Kami worden betrokken bij belangrijke gebeurtenissen zoals huwelijken, toelating tot de universiteit en het neerzetten van gebouwen.