Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


BTTB: "NOORDERKEMPEN: TROP IS TEVEEL"

IC-trein naar Brecht: drie jaar vertraging

Deze week werd bekend dat er voor december 2009 wellicht geen trein zal stoppen in het station Noorderkempen in de gemeente Brecht. Voor de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) is de maat vol. Dit is de tiende keer dat de opening wordt uitgesteld, de eerste beloften waren voor een opening in december 2006.

De spoorgroep moet alles doen om de trein naar Brecht zo snel mogelijk te laten rijden. Dat kan met een eenvoudiger beveiliging of door veiligheidsinstallaties bij andere fabrikanten te bestellen. Als de NMBS dit niet wil, moet een andere spoorwegonderneming het maar doen. Binnenkort is de markt voor grensoverschrijdende treinen immers open.

De BTTB ziet in de Noorderkempen een groot potentieel voor de trein. Brecht en de omliggende gemeenten kennen een sterke inwonersgroei . Met een snelle trein zouden de reizigers de automobilisten die op de E19 in de file staan vlot voorbijsteken.

De BTTB wijst erop dat de NMBS van het uitstel gebruik moet maken om een betere dienstregeling op te stellen en de geplande shuttle naar Noorderkempen te integreren in een volwaardige doorgaande trein tussen Breda en Brussel. De trein moet zeven dagen op zeven van 's ochtends vroeg tot `s avonds laat gaan rijden. Volgens de laatste planning voorziet de NMBS immers maar in een beperkte bediening: enkel op weekdagen en niet later dan 19u.

Ook Luc Aerts, burgemeester van Brecht, laat ons weten dit uitstel ten zeerste te betreuren.

Brecht telt 27.000 inwoners. De volgende gemeenten zouden via Brecht ook een snelle treinverbinding naar Antwerpen krijgen: Wuustwezel (18.000 inwoners), Rijkevorsel (11.000), Hoogstraten (19.000). Samen 65.000 inwoners, het equivalent van middelgrote steden als Hasselt of Oostende.

Reageren is mogelijk via ons forum.