Gemeente Venray


04 november 2008

Beleidskader energie en klimaat 2009-2012

Bron van energie

Het college van B en W heeft het beleidskader en uitvoeringsprogramma Energie en Klimaat vastgesteld. Hierin stelt zij zich voor de komende vier jaar tot doel binnen het hele grondgebied energie te besparen en een omschakeling naar duurzame energie te realiseren. In de periode 2009-2012 voert zij daarvoor concrete projecten uit, wordt het beleid verankerd in andere gemeentelijke beleidsvelden en neemt zij in de eigen organisatie actief energie besparingsmaatregelen.

Uitvoeringsprogramma

Het uitvoeringsprogramma is praktisch en pragmatisch en wordt projectmatig opgepakt. De projecten starten zo snel mogelijk en zijn afgestemd op verschillende doelgroepen:

* Burgers worden gestimuleerd en gefaciliteerd met een warmtescan daken, subsidieregeling voor energiebesparende maatregelen, er worden voorbeeldwoningen gebouwd, een campagne gehouden en afspraken gemaakt met woningcorporatie en projectontwikkelaars.
* Voor bedrijven wordt een energienetwerk opgezet voor kennis en informatie-uitwisseling, een regionale energiecoördinator aangesteld voor het inbrengen van expertise over energiebesparingsmogelijkheden, de gemeente gaat haalbaarheidsstudies voor businesscases (zoals het matchen van een energie / warmte leverancier met afnemers) mede financieren en ondersteunen bij de te volgen procedures. Daarnaast wordt onderzocht of de bereikbaarheid met het openbaar vervoer kan verbeteren.

* Scholen krijgen inzicht in de energieprestatie en besparingsmogelijkheden van de gebouwen en een aanbod van educatieve activiteiten gericht op het energiebewustzijn van de leerlingen.

* De gemeente treft maatregelen bij haar gebouwen, openbare verlichting, ANWB bewegwijzering, verkeerslichten en reclame aan masten en in abri's. Alle nieuwe verlichte ANWB wegwijzers en drie verkeersregelinstallaties zijn voorzien van LED verlichting. Voor de openbare verlichting in het buitengebied van Merselo start een uitgebreide proef met LED verlichting. Daarnaast wordt waar mogelijk gebruik gemaakt van dimvoorzieningen, zoals in het plan Centrum op de schop. Ook verankeren we het energiebeleid in bijvoorbeeld de Woonvisie, bouwbeleidsplan, handhaving en werkwijzen zoals gebiedsgericht werken.

Aanleiding

Klimaatverandering, de beschikbaarheid en zekerheid van levering van fossiele brandstoffen en sociaal economische aspecten maken het noodzakelijk om gemeentelijke kaders vast te stellen voor energie en klimaat en invulling te geven aan projecten die leiden tot energiebesparing, gebruik van duurzame energie en minder uitstoot van broeikasgassen.

De gemeente heeft als organisatie weinig invloed op het energieverbruik door burgers en bedrijven en is afhankelijk van initiatieven van marktpartijen. Daarom is voor het opstellen van dit beleidskader intensief contact gezocht met marktpartijen, bedrijven en burgers. Venray is daarmee letterlijk een bron van energie. Er zit veel potentieel om energie te leveren (denk aan mest, biomassa, grote daken geschikt voor zonnestroom) en er is veel draagvlak om dit te realiseren.