Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA Den Haag

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 4 november 2008 1 Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGMo-2008/3321 - Onderwerp
Aanbieding Actieprogramma Regionaal Openbaar Vervoer

Geachte voorzitter,

Hierbij bied ik u de lijst met het overzicht van projecten aan dat valt onder het Actieprogramma Regionaal Openbaar Vervoer. Hiermee wordt circa 1 miljard geïnvesteerd door mij en de decentrale overheden in het regionale openbaar vervoer. In de bijlage vindt u deze lijst, aangevuld met indicatieve bedragen die nodig zijn voor de realisering ervan.

Het actieprogramma bestaat uit elf maatregelpakketten. Hierbij wordt ingezet op:
- het aanpakken van capaciteitsknelpunten, omdat die een rem op de groei betekenen

- het invullen van ontbrekende verbindingen in de brede Randstad
- snelheidsverbeteringen door frequentieverhoging en doorstromingsmaatregelen. Kortom dit actieprogramma zorgt voor sneller OV, vaker en zonder omwegen.

Het rijk maakt hiermee versnelling van de uitvoering van openbaar vervoer maatregelen in stedelijke netwerken mogelijk, die een bijdrage leveren aan het verbeteren van de stedelijke bereikbaarheid. De financiële bijdrage die ik verleen aan deze plannen zorgt dat er eerder tot uitvoering kan worden overgegaan. Ik wil hierbij opmerken dat het gaat om co-financiering. Het rijk heeft hiervoor een bedrag van 500 miljoen beschikbaar.

In de bestuurlijke MIRT-overleggen die recent zijn gehouden zijn de projecten besproken. Vooruitlopend op het vastleggen van de uitvoering en de financiering van het actieprogramma is per decentrale overheid een bestuursovereenkomst tussen rijk en de betreffende overheid in voorbereiding.
Ministerie van Verkeer en Waterstaat Telefoon 070 - 351 6171 Postbus 20901 2500 EX Den Haag Fax 070 - 351 7895 Bezoekadres : Plesmanweg 1-6, Den Haag Internet www.verkeerenwaterstaat.nl

Bereikbaar met tramlijn 9 of bus 22 vanaf station CS of met tramlijn 9 vanaf station HS

VENW/DGMo-2008/3321

In november zal uw Kamer verder worden geïnformeerd over de uitvoering van de projecten in de zogenaamde gebiedsgerichte uitwerkingen als concretisering van de Mobiliteitsaanpak. Voor Utrecht geldt daarbij bovendien dat er afstemming plaats vindt met de pakketstudies. Daarnaast geldt voor Limburg dat de specifieke geografische ligging een belangrijke rol speelt. Limburg en Verkeer en Waterstaat zullen nadere afspraken maken voor het komend voorjaarsoverleg over concreet te nemen maatregelen. Hierbij zal niet alleen aandacht worden besteed aan de afstemming tussen de modaliteiten onderling, maar ook aan het grensoverschrijdend vervoer.

Met vriendelijke groet,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT

J.C. Huizinga-Heringa


---