Gemeente Venray


04 november 2008

Venray voert reclameheffing in

Het college van B en W heeft besloten medewerking te verlenen aan het verzoek van de ondernemersvereniging Venray Centraal om een reclameheffing voor het centrumgebied in te voeren. De heffing gaat in 2009 gelden voor ± 245 bedrijven binnen het aangewezen gebied, die op of aan hun pand en vanaf de openbare weg zichtbare reclameuitingen hebben hangen.

De heffing wordt geïnd door een jaarlijkse aanslag, die oploopt naar rato van de omvang van de aanwezige reclame-uitingen. Deze aanslag wordt gebaseerd op een door de gemeenteraad vast te stellen lokale verordening reclamebelasting.

Doel van de reclamebelasting is het genereren van extra middelen om collectieve uitgaven in het centrumgebied te financieren. Momenteel worden die gezamenlijke activiteiten vooral op vrijwillige basis bekostigd. Ondernemers die er niet aan meebetalen profiteren er wel van. Door de invoering van de reclameheffing wordt dit zogenaamde `free-riders'-gedrag ondervangen en meer recht gedaan aan het principe van gelijke monniken, gelijke kappen.

Na aftrek van de inningskosten stort de gemeente de opbrengsten van de reclamebelasting in een ondernemersfonds. Naar verwachting gaat het hierbij om een opbrengst van en voor de ondernemers van circa EUR 130.000. Daaruit dienen door de ondernemersvereniging zaken bekostigd te worden als de aanstelling van een Centrummanager, PR/promotie (Fraay Venray), uitbreiding van sfeerbevorderende activiteiten (kerstverlichting e.d.) en de organisatie van events. De gemeenteraad neemt op 16 december het besluit nemen over het voornemen van het college inclusief de daarbij behorende verordening op de heffing en invordering van de reclamebelasting per 2009.