Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF Patiënten onnodig ongerust

04 november 2008

Een wachtkamerbrief over het elektronisch patiëntendossier die huisartsen via hun praktijk onder patiënten verspreiden, zorgt voor onduidelijkheid en ongerustheid. Volgens de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) is de brief tendentieus en wordt daarin ten onrechte de suggestie gewekt dat de privacy gevaar loopt door de invoering van het EPD.

In de brief stellen de huisartsen dat de privacy van de patiënten nog niet goed is geregeld. Volgens de NPCF klopt deze mededeling niet. Voor ieder stukje medische informatie dat via het EPD uitgewisseld kan worden, is vooraf bepaald voor welke zorgverlener het relevant is en in welke situatie het uitgewisseld mag worden. Voor de inzage in de gegevens zal de zorgverlener altijd om toestemming van de patiënt vragen. Zo wordt oneigenlijk gebruik voorkomen. Ook bepaalt de patiënt zelf of er bepaalde zorgverleners zijn die nooit toegang mogen hebben tot zijn gegevens. Daarnaast bestaat de mogelijkheid bij de huisarts of de apotheker aan te geven dat bepaalde gegevens uit het EPD gehouden moeten worden.

'Bij het EPD-meldpunt van Consument en de Zorg komen honderden reacties binnen van mensen die bang zijn dat straks iedereen in de zorg zomaar het medisch dossier in kan zien', aldus Atie Schipaanboord, adjunct-directeur van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie. Schipaanboord: 'Daaraan kun je zien dat mensen zich oprecht zorgen maken over hun privacy. Het is dan ook heel erg jammer dat de huisartsen nu hun eigen patiënten op het verkeerde been proberen te zetten. De huisartsen zijn al vanaf het begin bij dit traject betrokken en creëren nu alleen maar onnodige onrust.'

De huisartsen stellen verder in de brief dat de aansprakelijkheid voor degenen die met de dossiers gaan werken nog niet goed is geregeld. Ten aanzien van die aansprakelijkheid verandert er nauwelijks iets ten opzichte van de huidige situatie.

Op dit moment worden er ook, vaak zonder dat de patiënt het weet, medische gegevens uitgewisseld tussen zorgverleners. Degene die de gegevens heeft genoteerd blijft daar zelf voor verantwoordelijk. Degene die de gegevens ontvangt, heeft een eigen verantwoordelijkheid voor de manier waarop de gegevens worden gebruikt. Dit verandert op geen enkele wijze door de invoering van het EPD. Wat verandert is de beschikbaarheid van sommige achtergrondgegevens van de patiënt.

De mededeling dat het EPD nog onvoldoende is getest klopt ook niet. Het EPD is uitvoerig getest in verschillende pilotregio's. Deze pilots zijn bedoeld om de onvermijdelijke kinderziektes in de systemen op te sporen. Alle bevindingen zijn inmiddels opgelost of er wordt aan een oplossing gewerkt, zo blijkt uit de verschillende evaluatieonderzoeken.