Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district

Tilburg, 04-11-2008

Politie zet hoog in, in haar strijdt tegen overvallen

TILBURG - De politie signaleert een verhoging in het aantal
(gewapende) overvallen. Daarom onderneemt de politie extra maatregelen om het aantal overvallen terug te dringen. Deze maatregelen zijn onder andere de inzet van extra opsporingscapaciteit, voorlichting in de richting van ondernemers, extra surveillances op de 'gevoelige' locaties en de toevoeging van een regionaal overvallenteam. De aanpak van geweldsdelicten krijgt een hoge prioriteit omdat deze delicten de veiligheidsgevoelens van de burger beïnvloeden.

Aantal
Regiobreed stijgt het aantal overvallen. Het politiedistrict Tilburg registreerde tot en met oktober dit jaar in totaal 55 (gewapende) overvallen. Er werden in totaal 37 verdachten aangehouden. Onderzoek wees uit dat de verdachten tijdens de overvallen soms gebruik maakten van niet van echt te onderscheiden nepvuurwapens.

In 2005 tot en met oktober registreerde de politie 48 overvallen, in 2006 tot en met oktober 49 overvallen (39 aanhoudingen verricht)en In 2007 tot en met oktober 36 overvallen (14 aanhoudingen verricht)

De politie neemt de laatste weken een verschuiving van soorten locaties waar. Locaties die recent overvallen zijn, betreffen
horecagelegenheden en tankstations.

Onderzoek
Analyses naar aanleiding van gepleegde overvallen geven de politie een beeld waar de mogelijke 'gevoelige' plekken zijn. De politie zet gerichte surveillances in op deze locaties, in het kader van ' tegenhouden' om eventuele overvallen te voorkomen. Daarnaast steekt de recherche extra opsporingscapaciteit in het onderzoeken en het oplossen van gepleegde overvallen. Omdat mogelijke dadergroepen grensoverschrijdend te werk kunnen gaan heeft de politie een regionaal overvallenteam (16 medewerkers) samengesteld. Medewerkers uit de districten zijn binnen dit team volledig vrijgemaakt om gedegen onderzoek te doen.

Preventief
Preventief gezien licht de politie, in samenspraak met de gemeente Tilburg en de Kamer van Koophandel ondernemers voor om op een zo veilig mogelijke manier te ondernemen. Door middel van onder andere de folder 'hoe voorkom ik een overval' worden de ondernemers
geïnformeerd. In de folder staan diverse tips omschreven die de bewustwording van de doelgroep vergroot.

Nepwapens
Gewapende overvallen worden regelmatig gepleegd met nepvuurwapens. Wapens die mogelijk in het buitenland tijdens de vakantie aangeschaft zijn. Daarom startte de politie, in samenspraak met bureau Halt Midden en West Brabant en het Openbaar Ministerie in de zomerperiode een campagne op middelbare scholen om jongeren bewust te maken van het feit dat namaakwapens in Nederland verboden zijn. Bezit van nepwapens wordt vervolgd, juist omdat ze geschikt zijn om er mee te dreigen.

Dronken automobilist is hard leers

MOERGESTEL - De politie heeft vanmorgen om 03.15 uur op de Akkerweg een 42-jarige automobilist uit Moergestel aangehouden voor zowel het rijden tijdens een ontzegging als het rijden onder invloed.
Surveillerende agenten zagen de man rijden en stelden een controle in. Onderzoek wees uit dat hij een rijontzegging had omdat hij eerder door de politie onder invloed aangetroffen was achter het stuur. Tijdens het aanspreken roken de agenten een sterke alcohollucht. Een
indicatieve blaastest op straat wees uit dat de man wederom onder invloed van alcohol verkeerde. Op het bureau bekende hij gereden te hebben tijden een rijontzegging. De man had 602 ug/l aan alcohol in zijn bloed. De politie maakt dossier op.

TILBURG - Agenten controleerden vanmorgen tegen 03.30 uur in de Kwaadeindstraat een 41-jarige Tilburgse automobilist. De blaastest op straat wees uit dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. Op het bureau werd van hem een ademtest afgenomen. Die wees uit dat de man 520 ug/l aan alcohol in zijn bloed had. Tegen de man wordt proces verbaal opgemaakt.

Politie houdt verdachte aan na steekpartij

TILBURG - De politie heeft gisteravond even na 21.30 uur in een woning in de wijk Broekhoven een 37-jarige Tilburger aangehouden. De man wordt ervan verdacht een 42-jarige stadsgenoot met een mes gestoken te hebben. Voor poging doodslag is hij op het bureau in verzekering gesteld.

Het slachtoffer kreeg bij de woning van de verdachte een
woordenwisseling met de 37-jarige Tilburger. Deze woordenwisseling was drugs gerelateerd. Het gesprek mondde uit in een conflict waarbij de verdachte het slachtoffer met een ijzeren staaf sloeg en hem
vervolgens met een mes in de borst stak. De politie trof het
slachtoffer op straat aan. Hij had een steekwond in de borststreek. De man is overgebracht naar het ziekenhuis. De verdachte kon korte tijd later in de woning aangehouden worden. Zowel het slag- als steekwapen is in beslag genomen.

Politie houdt tweetal aan op verboden terrein

TILBURG - De politie heeft gisteravond even na 19.00 uur op een sloopterrein aan het St. Pieterplein twee Tilburgse mannen van 40 en 47 jaar aangehouden. Naar aanleiding van een melding dat enkele mannen zich op het terrein mogelijk schuldig maakten aan het plegen van diefstal van koper stelde de politie een onderzoek in. Ter plaatse troffen agenten op het omheinde afgesloten terrein de mannen, die zich verscholen hielden, aan. Het tweetal is aangehouden.

Politiebiker is auto-inbreker te snel af

TILBURG - De politie heeft gistermiddag rond de klok van 16.00 uur in een brandgang van de Rozemarijnhof een 25-jarige Tilburger
aangehouden. De man wordt verdacht van inbraak in een auto. Op het bureau legde hij een ontkennende verklaring af.

Naar aanleiding van een melding dat in de Hoflaan een man had
ingebroken in een geparkeerde auto stelde een politiebiker, die op dat moment in de omgeving surveilleerde, een onderzoek in. In de
Kruidenlaan zag de wijkagent een man fietsen die voldeed aan het opgegeven signalement. Op het moment dat de agent met hem in gesprek wilde, vluchtte de verdachte op de fiets weg. Via brandgangen lukte het de biker de man in de Rozemarijnhof in de kraag te grijpen. Onderzoek wees uit dat de fiets, waarop de verdachte reed van diefstal afkomstig is.

Politie neemt schilmes in en houdt eigenaar aan

TILBURG - De politie heeft gistermiddag rond 14.00 uur in de Jan Heijnsstraat een 38-jarige Tilburger aangehouden voor het overtreden van de wapenwet. Surveillerende agenten troffen de man zittend tegen een gevel aan in de Jan Heijnsstraat. Tijdens een ingestelde controle trof de politie een schilmes in zijn kleding aan. De verdachte verklaarde het mes uit zelfverdediging bij zich te hebben.

Veelpleger betrapt bij winkeldiefstal

TILBURG - De politie heeft gisterochtend rond 10.00 uur bij een supermarkt aan het Wilhelminapark een 56-jarige Tilburger aangehouden voor winkeldiefstal. De bedrijfsbeveiliging zag dat de man in de winkel een fles wijn in zijn binnenzak van zijn jas stopte. Bij de kassa rekende hij de fles, zelfs niet nadat hij door de beveiliging gewaarschuwd was af. De politie werd geïnformeerd die de man
overbracht naar het bureau. Omdat de man bij de politie bekend staat als veelpleger is hij in verzekering gesteld.

Auteur: Desirée Brabers

Laatst gewijzigd 04-11-2008 16:28 | © Regio Midden en West Brabant |