Stichting Wakker Dier

Bouw brandgevaarlijke stal mag doorgaan
(4 november 2008)
De Rechtbank in Zutphen verwierp vandaag om vier uur in een voorlopige zitting het verzoek van Wakker Dier om de bouw van een brandgevaarlijke stal per direct stil te leggen. Wakker Dier vindt dat de zeugenstal in Gemeente IJsselstreek met een brandmuur in twee brandcompartimenten moet worden verdeeld. Dan heeft de brandweer de kans om bij een brand in ieder geval de helft van de ongeveer 2000 varkens te redden. De maximum norm van 2500 m2 is de enige maatregel die dieren onderscheidt van dingen in de wet als het gaat om brandveiligheid. Deze regel wordt echter niet nageleefd door boeren en vergunningverleners. Wakker Dier gaat ervan uit het proefproces tegen de brandonveilige stal uiteindelijk nog te winnen in de bodemprocedure: "Het is belachelijk dat dieren gelijk worden gesteld aan dingen, als het gaat om brandveiligheid".
Waarom men de bouw van de stal mag voortzetten wordt pas over een week of twee duidelijk. Het is mogelijk dat de rechter geen spoedeisend belang zag om de bouw per direct te schorsen.

Stallen vallen onder 'lichte industrie' en de dieren in stallen worden evenveel beschermd tegen brand als bijvoorbeeld de opslag van wc-rollen. In 2007 is er een maximum norm van 2500m2 gesteld voor brandcompartimenten van stallen. Daarboven moet de ruimte worden gescheiden door een brandwerende muur, zo zegt het ministerie van VROM in een handreiking. Deze 2500m2 ligt echter niet als maximum in de wet vast. Boeren en gemeenten nemen de toch al ruime regels nog veel ruimer. Daarom spande Wakker Dier, samen met de organisatie Mobilisation for the Environment, een proefproces aan tegen een zeugenstal die moet gaan bestaan uit één groot brandcompartiment van 2900 m2, in Sinderen, bij Varsseveld.

De Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) deelt de zorg van Wakker Dier en meent ook dat dieren in stallen beter beschermd zouden kunnen worden tegen brand. Dhr. ir. Scherjon van de NVBR: "We rukken met een brandweerwagen uit voor elke kat in een boom maar moeten hulpeloos toezien hoe een stal met 20.000 kippen in rook opgaat. Er zijn zoveel mogelijkheden om branden in stallen te beperken maar die worden nu niet gebruikt. Het bouwbesluit kent geen specifieke bepalingen voor het beschermen van dieren."

In 2008 zijn al 2.760 varkens, 87.000 kippen en 450.000 vissen en 110 schapen omgekomen in tien stalbranden. Om meer brandslachtoffers te voorkomen eist Wakker Dier dat de wet op de volgende vier punten wordt aangepast:

* Stallen moeten worden onderverdeeld in brandcompartimenten niet groter dan 1000 m2. De brandweer heeft dan altijd een kans om een deel van de dieren redden.

* Stallen moeten worden voorzien van brandmelders die direct doorkoppelen naar de brandweer. Zo worden branden eerder ontdekt en is de brandweer eerder ter plaatse.

* Elke keer als een stal wordt leeggehaald, dient deze grondig gereinigd te worden, inclusief het reinigen van stof uit elektrische installaties. Stof is een grote veroorzaker en snelle verspreider van brand.

* De brandweer moet jaarlijkse preventieve controles houden in stallen. Veel branden zijn het gevolg van achterstallig onderhoud. De brandweer kan op de kritieke punten wijzen.

Meer lezen...