Ingezonden persbericht


EO-programma's week 45

Afslag UMC, dinsdag 4 november, 19.30 uur, Nederland 1 Presentator Manuel Venderbos doet verslag vanuit het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Hij leert Joke Jansen kennen. Ze heeft een tumor bij haar schildklier die mogelijk kwaadaardig is. In een operatie wordt een deel van de schildklier verwijderd en meteen in het laboratorium op kwaadaardige cellen onderzocht.

De elfjarige Bas is geboren met een open rug, oftewel Spina Bifida. Als gevolg hiervan lijken er verklevingen bij het ruggenmerg te ontstaan. Bas komt naar het ziekenhuis voor nader onderzoek. Hij is al vaak geopereerd en hoopt van harte dat hij niet opnieuw onder het mes moet.

Manuel praat met Oswald die een zwaar motorongeluk heeft gehad. Met veel doorzettingsvermogen en optimisme doorloopt hij het moeilijke revalidatieproces. En hij komt en gaat naar het UMC Utrecht - op een trike!

Tot de dood ons scheidt, dinsdag 4 november, 20.50 uur, Nederland 2 Vanaf hun eerste ontmoeting klikt het tussen Gerda en Jan. Gerda valt voor Jans rust en standvastigheid en Jan valt voor Gerda's spontaniteit. Snel daarna gaan ze trouwen. Maar het huwelijk verloopt voor Gerda moeizamer dan ze had gehoopt. Jan kan zijn gevoelens moeilijk onder woorden brengen en is heel graag alleen. Gerda denkt dat het aan haar ligt en wordt onzeker. Na negentien jaar huwelijk en getob horen ze dat Jan PDD-NOS heeft. Een aan autisme verwante stoornis. Er valt nu veel op z'n plek. Ooit hebben ze elkaar beloofd 'ik blijf bij je, tot de dood ons scheidt' en dat willen ze nog steeds. Op Ameland praten Jan en Gerda over deze uitslag en hoe ze met elkaar verder willen gaan.

Fataal, dinsdag 4 november, 23.37 uur, Nederland 3 Confronterende serie over fatale verkeersongevallen waarbij jongeren betrokken zijn. Herman Wegter praat met slachtoffers en veroorzakers en bespreekt feiten en fabels rond het ongeval met deskundigen.

25 oktober 2004
Lisa en Jolyn zitten in de brugklas en fietsen samen terug naar huis. Van de andere kant komt Bas in zijn auto aanrijden. Hij kan deze weg wel dromen.

Presentator Herman Wegter doet op het circuit van de ANWB een 'over de kop test'. Hij praat met Jolyn, de beste vriendin van Lisa en medescholieren van toen.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 7 november, 14.20 uur, Nederland 3, Z@ppelin Een stem in een tas
Elly en de kinderen wachten tot Dop en Kurk komen om naar het verhaal te luisteren. Ze wachten en wachten. Maar Dop en Kurk komen helemaal niet. Ze zijn ver weggewandeld met een stem in een tas. Waar zijn ze nou? Misschien moeten Elly en de kinderen ze maar gaan zoeken anders komen ze nooit meer terug in de Wiebelwagen.

Love Match, zaterdag 8 november, 09.55 uur, Z@pp
Meester Kevin van de St. Dominicusschool uit Utrecht is grappig, gek op voetbal en hij heeft en hele stapel vrienden. Er ontbreekt maar één ding in zijn leven: een vriendin. De klas schakelde Love Match in om deze stoere meester aan zijn droomvrouw te helpen. Meester Kevin is kieskeurig, dus de dames zullen flink moeten strijden om dé match te worden. Weten zij deze relaxte Utrechter los te maken van zijn voetbalfanatisme? Of overtuigen ze hem wanneer we een kijkje bij hen thuis nemen? De klas is uiterst kritisch en gevaarlijk eerlijk. Gaat meester Kevin op zijn eigen gevoel af of volgt hij de adviezen van zijn leerlingen? LoveMatch; dé datingshow voor vrijgezelle meesters en juffen elke zaterdag om 09.55 uur op Z@pp!

Een Goed Begin, zaterdag 8 november, 19.00 uur, Nederland 2 Martijn en Inge Overbeeke
"Ik weet nog dat moment. Ik zat op de fiets naar school. Ik was 14 jaar, voelde me onbelangrijk en dacht: als ik afval, dan zien mensen me wel staan." In een maand tijd valt Inge 10 kilo af en daarna kan ze niet meer stoppen. Jaren later wordt ze met ernstige eetstoornissen opgenomen in 'De Hoop', een verslavingsopvang. Daar ontmoet ze Martijn. Ook Martijn heeft een moeilijke jeugd gehad. Na een puberteit met veel agressie en geweld raakt hij ernstig verslaafd aan wiet. Maar door een traumatische gebeurtenis wordt hij wakker geschud en laat hij zich opnemen. Vanaf het eerste moment dat Inge en Martijn elkaar onmoeten is er een bijzondere klik. Maar ze zijn van te voren gewaarschuwd: geen relaties in het opvangcentrum. Voor Inge en Martijn volgt een intensieve maar ook spannende tijd; ze werken hard aan hun herstelproces, maar stiekem zijn ze ook verliefd.

Vanavond praten we in Een Goed Begin met Inge en Martijn over die periode, maar ook over hun leven nu. Hoe is het leven na de verslavingen? Waar lopen ze nog tegenaan? Is er moed en stabiliteit genoeg om een goede relatie op te bouwen en te durven kiezen voor een kindje?

Omega Code, zondag 9 november 2008, 14.30 uur, Z@pp In deze aflevering staat het verhaal van Jozef centraal. Jozef werd door zijn broers in een lege put gegooid, ze waren jaloers op de aandacht die hij kreeg van hun vader en op de mooie jas die Jozef had gekregen. De Omega code kandidaten worden niet in een put gegooid maar wel in een donkere grot waar ze geen hand voor ogen zien! Ze mogen niet in paniek raken en moeten letters zoeken die verstopt liggen in de grot. Kunnen ze er een kloppend woord van maken dat te maken heeft met het verhaal van Jozef?

Omega Code is een spannende spelshow waarin elke keer weer een ander bijbelverhaal centraal staat. Klaas van Kruistum is de nieuwe presentator. Er komen heel wat lastige vragen en spannende opdrachten voorbij en als je niet uitkijkt, belandt je in de groene snotbak! In drie bruisende spelrondes proberen twee teams punten te winnen. Met deze punten verdienen ze sleutels die zij hard nodig hebben in de finale. Dan moeten ze namelijk de Omega Code zien te kraken en als dat lukt... gaat de grote kluis open en winnen de kandidaten de felbegeerde spelcomputer!

Omega Code is een televisieprogramma van de Evangelische Omroep voor de hele familie. In oktober 2008 gaat het programma zijn 5e seizoen in. Zie ook www.eo.nl/omegacode .

Hotdog, zondag 9 november, 00.17 uur, Nederland 3 Multicultureel, multireligieus discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Presentatie: Arie Boomsma Ze laten zich verwennen door de manicure. Hebben 29 paar schoenen in de kast staan en vinden gezichtscrèmes wel OK. Sommige van hen staan zelfs langer voor de spiegel dan hun vriendin! Waar is de oerman gebleven? Die botte behaarde vent uit de bierreclames. Zo een die een buffel kan slachten en zich tegenover vrouwen dominant en beschermend op durft te stellen? Gevoelige mannen zijn mietjes. Plaats een metroman en een topsporter tegenover een moslima en een stoere altomeid. Gegarandeerd vuurwerk! "Heb jij het LEF dat te zeggen? Dit komt op tv man!" 3 x 7 minuten. De tijd vliegt. Come to the point! Is geluk een keuze? En moeten hangjongeren harder worden aangepakt? Wat vind jij daarvan? Ongezouten, persoonlijk en 100% actueel. Dit is HOTDOG!


---

Noot voor redactie,