Waterschap Rivierenland

Overstromingsoefening Waterproef in november

In de eerste week van november vindt de landelijke overstromingsoefening Waterproef van de Taskforce Management Overstromingen (TMO) plaats. Deze oefening bestaat uit drie deeloefeningen waarvan er één zich afspeelt in de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Dit is een van de vijf veiligheidsregio's waartoe Waterschap Rivierenland behoort.

Het inpakken van de dijk wordt geoefend. (55 Kb) Het waterschap oefent op 4 november met het `inpakken' van een stuk dijk bij Hagestein. Door de (fictieve) dreiging bij Hagestein is het nodig een wijk van Leerdam te evacueren. Ook dit wordt daadwerkelijk geoefend.

Diverse partijen zijn bij de oefening betrokken, zoals hulpdiensten, gemeenten en ministeries. Deze oefening bevordert de samenwerking van deze partijen bij een calamiteit. Door het oefenen van crisissituaties zijn mensen beter in staat snelle inschattingen te maken, beslissingen te nemen en deze uit te voeren.

De oefening maakt betrokken inwoners bewust van de mogelijke risico's van een overstroming en geeft inzicht in wat zij zelf kunnen doen. Hierdoor kunnen negatieve gevolgen van een overstroming beperkt worden.


© Waterschap Rivierenland