Gemeente Dinkelland


PERSBERICHT

Datum: 30 september 2008

begroting 2009: sluitend en vol ambitie

Het college van B&W is erin geslaagd een sluitende programmabegroting voor 2009 op te stellen. De programmabegroting geeft inzicht in de financiële huishouding van de gemeente Dinkelland. Per programmaveld staat beschreven welke doelen de gemeente wil bereiken, wat ze daarvoor gaat doen en welke budgetten hiervoor gebruikt gaan worden. De programmabegroting laat zien dat de gemeente Dinkelland financieel stabiel is en dat er een goed financieel beleid gevoerd wordt. De programmabegroting wordt op 4 november in de raadsvergadering besproken.

Toelichting
De programmabegroting 2009 geeft ruimte om diverse ambities waar te maken. Zo is er de eerste twee jaren bijna E 7,5 miljoen beschikbaar voor de uitvoering van de zogenaamde 'majeure' projecten. In navolging van Denekamp zullen de komende jaren kernen als Deurningen, Ootmarsum en Weerselo op de schop gaan. Verkeersveiligheid en leefbaarheid zijn de rode draad door deze projecten in de kernen. Zo zijn er bijvoorbeeld budgetten gereserveerd voor de aanleg van een tweetal fietstunnels en een landbouwroute in verband met de realisatie van de rondweg Weerselo door de provincie.

Recreatie en toerisme is speerpunt van beleid in Dinkelland. De uitvoering van de 'kadernota marketing en promotie toeristisch product Dinkelland' zal een impuls betekenen voor de sector. Hiermee is E 0,9 miljoen gemoeid, waarvan E 0,5 miljoen beschikbaar is vanuit het Nationaal Landschap en de resterende middelen binnen de eigen begroting zijn gereserveerd.

Starters op de woningmarkt hebben ook de aandacht. Daarom is er eenmalig een budget van E 0,5 miljoen beschikbaar voor het instellen van een fonds om startersleningen uit te verstrekken.

Voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning is zowel tijdelijk (3 jaar) als structureel in de begroting rekening gehouden met de inzet van extra personeel. Voor de renovatie en onderhoud van monumentale gebouwen is jaarlijks E 50.000 extra beschikbaar en zowel voor vrijwilligersbeleid als voor integrale veiligheid is structureel een budget van E 10.000 beschikbaar. De door de gemeenteraad gewenste nieuwe beleidsvoornemens, zoals die dit voorjaar zijn opgenomen in het raadsplan 2009, zijn hiermee volledig opgenomen in deze programmabegroting.

De lasten en heffingen zijn daarentegen gelijk gehouden, dat wil zeggen slechts aangepast met het gemiddeld verwachte inflatiecijfer voor lonen en prijzen.

Ook het jaar 2010 sluit positief maar vanaf 2011 blijven, zoals aangekondigd bij de begroting voor 2008, vooralsnog maatregelen noodzakelijk om in de pas te blijven lopen. De oorzaken van het teruglopende perspectief op de langere termijn zijn gelegen in de terugval van de middelen die van het Rijk worden ontvangen voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning, het vervallen van de pseudo WW-premie en de teruglopende ontwikkeling van de algemene uitkering. Ondanks deze extra tegenvallers is het college erin geslaagd het tekort voor 2011 verder terug te dringen.

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met wethouder Eric Kleissen op telefoonnummer 0541-854154 of met Team Communicatie, Birgit Boode, telefoonnummer 0541-854 100 of 06-52624307 of b.boode@dinkelland.nl


---- --