Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 23 oktober 2008

Met liefde geborgen in Crematorium Ockenburgh
Bert Koek over uitvaarten door de eeuwen heen

Op dinsdag 4 november om 20.00 uur houdt Crematorium Ockenburgh, Ockenburghstraat 21 in Den Haag, een lezing over rituelen rond uitvaarten. Bert Koek, theoloog en docent klassieke talen gaat in op uitvaarten door de eeuwen heen. Tegenwoordig zetten uitvaartondernemingen de toon en hebben de rol van pastor overgenomen. De lezing Met liefde geborgen past in het jaarthema van Yarden voor 2008 Begraven of cremeren . De lezing is een initiatief van Yarden Vereniging.

Wensen
Bert Koek: Eeuwenlang hebben kerken een monopolie uitgeoefend op rituelen rond de uitvaart. Kerken vulden de uitvaart in en men diende zich aan haar rituelen te onderwerpen. Door de secularisatie zijn het nu uitvaartondernemingen die de toon zetten hoe een uitvaart gestalte krijgt. In mijn lezing belicht ik de uitvaartondernemer als pastor en de pastor als uitvaartondernemer vanuit historisch perspectief. Hierbij houd ik een pleidooi voor een positieve invulling van het begrip secularisering.

Reserveren
Yarden Vereniging probeert het thema dood en uitvaart altijd vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. Crematorium Ockenburgh is vanaf 19.30 uur geopend. Halverwege de avond is er een pauze. De lezing eindigt omstreeks 21.45 uur. De toegang is vrij, maar reserveren is noodzakelijk: telefoon 070 397 8411 of cre.ockenburgh@yarden.nl.