Vereniging Milieudefensie

Uitnodiging voor de pers

EKO- en Fair Trade-Award voor best presterende supermarktfiliaal

Duurzame producten in supermarkten geteld

Amsterdam/Utrecht, 30 oktober 2008 - Milieudefensie en Solidaridad maken volgende week dinsdag de uitslag bekend van een landelijk onderzoek naar de beschikbaarheid van biologische en fairtrade-producten in de supermarkten. Op 4 november staan de resultaten, geordend per provincie en plaats, vanaf negen uur s ochtends op www.ekotellingen.nl. In de loop van de dag worden de EKO- en Fair Trade-Awards 2008 uitgereikt aan de bedrijfsleiders in de winnende supermarktfilialen.

De afgelopen weken hebben ruim 140 vrijwilligers van Milieudefensie en Solidaridad in 417 supermarkten het aanbod van biologische en fairtrade-producten onderzocht. Dit is de elfde keer dat deze jaarlijkse EKO-tellingen zijn uitgevoerd. Naast de biologische producten zijn dit jaar voor de derde keer ook alle fairtrade-producten in de supermarktschappen geteld.

Wat: EKO-tellingen 2008 met presentatie onderzoeksresultaten en uitreiking EKO- en Fair Trade-Awards Wanneer: Dinsdag 4 november om 11.00 uur (uitreiking EKO-Award) Dinsdag 4 november om 15.00 uur (uitreiking Fair Trade-Award) Waar: De locaties van de winnende supermarktfilialen worden dinsdag om 9.00 uur bekendgemaakt

Milieudefensie en Solidaridad zijn ervan overtuigd dat een ruim aanbod cruciaal is voor een groeiende verkoop van biologische en fairtrade producten. Met de tellingen houden de organisaties de vinger aan de pols van de supermarkten. Toezeggingen om het assortiment duurzame producten te vergroten, kunnen aan de hand van de resultaten worden getoetst.

Biologische landbouw produceert lekkere producten, zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest, gentechnologie of dierenleed. Om meer boeren te stimuleren schoon te produceren is het belangrijk dat de afzet groeit. Fairtrade producten zijn onder eerlijke voorwaarden gekocht in ontwikkelingslanden. Producenten kunnen daardoor investeren in kwaliteit en verbetering van leefomstandigheden.



Vereniging Milieudefensie