Ingezonden persbericht


Nationale Week van de Dialoog start in Amsterdam

Van 3 tot 9 november vindt de eerste Nationale Week van de Dialoog in Nederland plaats. Ruim 30 steden organiseren deze week een Dag van de Dialoog. Aan bijna 1.000 tafels ontmoeten 8.000 mensen elkaar en spreken zij vrij over hun ervaringen in hun wijk of gemeente. De Nationale Week van de Dialoog is een initiatief van Art.1, de landelijke vereniging ter voorkoming en bestrijding van discriminatie, en Nieuwe Maan, adviseurs maatschappelijke vernieuwing.

Aftrap
Op 4 november vindt in het stadhuis van Amsterdam de officiële aftrap plaats van de Nationale Week van de Dialoog. De Amsterdamse wethouder Freek van Ossel en Cees van Vliet, directeur Winkelorganisatie van Albert Heijn Nederland, geven dan tijdens een ontbijtbijeenkomst onder het motto 'In beweging komen' het startsignaal voor zowel de Nationale Week als de Amsterdamse Dag van de Dialoog.

Landelijke verspreiding
De Nationale Week van de Dialoog wordt georganiseerd met als doel de maatschappelijke waarde van de dialoog landelijk zichtbaar te maken en meer personen en organisaties te inspireren hieraan deel te nemen. Met steun van het Oranje Fonds zijn trainingen en materiaal ontwikkeld ten behoeve van de Dag van de Dialoog.

Ook Albert Heijn, het Nederlandse Rode Kruis en woningcorporatie Ymere ondersteunen de landelijke verspreiding van de Dag van de Dialoog. De burgemeesters Job Cohen en Ivo Opstelten en SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan treden op als ambassadeurs.

Mensen met elkaar in contact brengen en vooroordelen overwinnen, dat zijn volgens de initiatiefnemers de belangrijkste doelen van de Dag van de Dialoog.

"In een multiculturele samenleving is het noodzakelijk om mensen met elkaar in contact te brengen en zo vooroordelen te slechten", aldus Sigrun Scheve van Art.1. Volgens Olga Plokhooij van Nieuwe Maan is de kracht van de Dag van de Dialoog vooral dat iederéén kan meedoen: "Je hoeft niet gestudeerd te hebben of verbaal sterk te zijn. De gesprekken gaan over persoonlijke ervaringen, waarbij je naar elkaar luistert. Verschillen mogen er zijn."

Achtergrond
De Dag van de Dialoog vond voor de eerste keer plaats in Rotterdam in 2002, een jaar na de gebeurtenissen op 11 september in New York. Op 7 en 8 november brengt Stichting In Dialoog nu voor de zevende keer Rotterdammers bij elkaar aan tafel. In 2004 volgde Amsterdam, waar de Dag van de Dialoog nu voor de zesde keer georganiseerd wordt. Sindsdien volgden steeds meer steden dit voorbeeld. Reden voor initiatiefnemers Art.1 en Nieuwe Maan om de eerste Nationale Week van de Dialoog te organiseren.

Belangstellenden die willen aanschuiven aan een van de 1.000 tafels in Nederland, kunnen op www.nederlandindialoog.nl zien waar en wanneer de 32 dialoogdagen plaatsvinden en wie de organisatoren zijn.

---