Nederlandse Moslim Omroep

P E R S B E R I C H T

OBA Live op Radio 5

NIO/NMO

Dinsdag 04 november 2008

19.00-21.00 uur

Talkshow met gasten, discussies en live muziek rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek) in Amsterdam.

Presentatie: Hatice Kurºun


---

Hoofdgast is Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks. Iedereen kent Bertus Hendriks als Midden-Oostenspecialist van de Wereldomroep, die bij de verschillende media aanschuift om het zoveelste conflict te duiden. Maar ook sinds zijn pensionering een jaar geleden, blijft hij zich bezighouden met het Midden-Oosten en alles wat daar mee te maken heeft. Het gesprek zal grotendeels in het teken staan van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

In Misverstand van de Week gaat arabist Jan Jaap de Ruiter dieper in op het vermeende moslimzijn van Barack Hoessein Obama.

In de rubriek Nieuw spreekt Theo de Feyter over zijn nieuwste boek Syrië, een geschiedenis in ontmoetingen en plaatsen. Syrië wordt door het westen gezien als een schurkenstaat. In dit seculiere land is democratie ver te zoeken, het presidentschap erfelijk en de persvrijheid minimaal. Theo de Feyter (1947) kent Syrië goed, allereerst als archeoloog, en later als reisleider en kunstschilder.

Verder ook aandacht voor de gedichtenbundel Uit Vrije Dwang, met werk van de 11e-eeuwse Syrische vrijdenker avant la lettre, de dichter Aboe l Alaa al-Ma arri, in de vertaling van arabist Pieter Smoor en Jaap van den Born.

Theo de Feyter schreef eerder de alom geroemde vertaling van het Gilgamesj-epos. Het boek verschijnt 8 november en gelijktijdig is er ook tentoonstelling te zien van de schilderijen van De Feyter over Syrië .

77052d.gif

Het boek dat de Turks-Nederlandse schrijver Halil Gür aandraagt voor de Islamitische canon is een literair werk van Yunus Emre, een van de belangrijkste mystieke soefi dichters van Turkije. 77053d.gif

In het Panelgesprek gaat het dit keer over het onvermogen van de Arabische wereld om een belangrijke politieke rol te spelen in het oplossen van de vele conflicten in het Midden-Oosten. Waarom spelen Arabische landen zo'n marginale rol in bijvoorbeeld het vredesproces tussen de Israëliërs en Palestijnen? Is het onwil van de regimes of juist onkunde?

Live muziek is er van het Göksel Yilmaz Ensemble. Goksel Yilmaz is geboren in Nederland maar in het zuiden van Turkije opgegroeid. In een gebied waar een grote Arabische minderheid in Turkije vandaan komt. Hij begon op jonge leeftijd met het spelen van de Saz en Turkse volksmuziek. Vanwege zijn Arabische achtergrond zijn in zijn muziek ook vele Arabische invloeden te horen. www.gokselyilmaz.nlDrie jaar geleden vormde hij het "Göksel Yilmaz Ensemble". Ze hebben al op diverse podia en festivals in Nederland opgetreden.

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud: www.obalive.nl.