Gemeente Binnenmaas


Oefening Waterproef op 4 november

Op dinsdag 4 november 2008 wordt een grote landelijke rampenoefening gehouden. In de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid wordt onder de naam Waterproef geoefend. Ook de gemeente Binnenmaas doet mee aan de oefening.

Burgemeesters, gemeenten en hulpdiensten zetten zich in om samen de nadelige gevolgen van een overstroming te beperken en te bestrijden. Het doel is de regio Zuid-Holland Zuid eind 2008 voorbereid te hebben op de gevolgen van een overstroming. Voor Zuid-Holland Zuid is de voorbereiding op overstroming extra belangrijk, omdat hoogwater zowel vanuit de Noordzee als vanuit de grote rivieren kan ontstaan.

Voor meer informatie over de oefening en over de voorbereidingen die u zelf kunt treffen, kunt u terecht op www.crisis.nl of u kunt de informatie onder dit bericht lezen.

Wie meer wil weten over Waterproef, kan contact opnemen met de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid via tel. 078 - 648 04 92.


----------

Bent u Waterproef?

We leven in Nederland met miljoenen mensen en dieren onder de zeespiegel en in het stroomgebied van grote rivieren. Duinen, dijken en keringen beschermen ons immers tegen het water. Maar zijn wij wel zo 'waterproef'? Ons klimaat verandert. Buien worden heftiger, golven worden sterker en rivieren moeten steeds meer water afvoeren. Nederland - en daarmee de gemeente Binnenmaas - is dus kwetsbaar.

Rivieren kunnen buiten hun oevers treden. Steden of dorpen die aan een rivier liggen, lopen dan de kans te overstromen. Kortom: Het gevaar voor wateroverlast of overstromingen moet serieus worden genomen.

Bekijk hier de advertentie van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid download (die in de lokale kranten van 22 en 29 oktober staat).

Ga direct naar:


* Specifieke overstromingsinformatie voor Binnenmaas
* Websites met meer informatie over rampen en overstromingen
* Twee checklists ('Stel nú een noodpakket samen' / 'Evacuatie: Wat te doen bij een onverwachte overstroming')

Specifieke overstromingsinformatie voor Binnenmaas

In de gemeente Binnenmaas beschermen de Bosschendijk, de Zomerlandsedijk, de Buitengorzendijk, de dijk bij Kuipersveer en Het Weegje, de dijk aan het Weverseinde, het Simonsdijkje, de Gorsdijk en de Kildijk de inwoners tegen hoogwater vanuit de Oude Maas en/of de Dordtsche Kil. In 2006 zijn deze dijken gecontroleerd door waterschap Hollandse Delta. Hieruit bleek dat de dijken vooralsnog voldoende bescherming bieden, maar dat een aantal dijken moet worden verbeterd om op lange termijn ook voldoende bescherming te kunnen bieden. Waterschap Hollandse Delta zal in de periode tot en met 2012 in de gemeente Binnenmaas dijkversterkingen gaan uitvoeren voor de Bosschendijk, de Zomerlandsedijk, het Simonsdijkje en de Gorsdijk.

De kans dat een waterkering niet bestand is tegen bepaalde waterstanden en golven noemen we een overschrijdingskans. De dijken van Binnenmaas kennen een overschrijdingskans van 1 op 2.000. Dit betekent dat deze dijken alle combinaties van waterstanden en golven kunnen weerstaan die eens in de 2.000 jaar kunnen voorkomen.

Waarschuwing en alarmering


* Waarschuwing: De Stormvloedwaarschuwingsdienst (SVSD) van Rijkswaterstaat geeft aan het waterschap en de veiligheidsregio een waarschuwing voor hoogwater af bij een verwachte waterstand vanaf NAP + 2,50 meter in de Oude Maas te Dordrecht. Als deze waterstand ook in de Oude Maas en de Dordtsche Kil bij Goidschalxoord, Heinenoord, Kuipersveer, Puttershoek en 's-Gravendeel wordt verwacht, stelt het waterschap beperkte dijkbewaking in, en informeert de gemeente hierover.


* Alarmering: De Stormvloedwaarschuwingsdienst (SVSD) van Rijkswaterstaat geeft aan het waterschap en de veiligheidsregio een alarm voor hoogwater af bij een verwachte waterstand vanaf NAP
+ 2,80 meter in de Oude Maas te Dordrecht. Als deze waterstand ook in de Oude Maas en de Dordtsche Kil bij Goidschalxoord, Heinenoord, Kuipersveer, Puttershoek en 's-Gravendeel wordt verwacht, wordt de dijkbewaking uitgebreid met vrijwilligers, en informeert het waterschap de gemeente hierover.

Het waterschap stelt dijkbewaking in bij waarschuwing of alarmering voor hoogwater. Hierbij wordt gecontroleerd of de waterkeringen bestand zijn tegen hoogwater. Ook wordt gekeken of deze tijdens hoogwater of daarna niet gaan scheuren of vervormen.

De gemeente waarschuwt en informeert de bevolking van Binnenmaas bij alarmering voor hoogwater door het waterschap.

Websites met meer informatie over rampen en overstromingen

www.crisis.nl: Op www.crisis.nl leest u hoe u zich kunt voorbereiden op een overstroming en wat u in een noodvoorraad en evacuatiepakket stopt.

www.risicokaart.nl: De provinciale risicokaart geeft een totaaloverzicht van risicos in uw woon- en leefomgeving, waaronder het mogelijke overstromingsgebied.

www.ahn.nl: Op deze site kunt u zien hoe hoog u woont. Door uw adres in te typen krijgt u een gedetailleerd overzicht van welke gebieden en gebouwen hoog zijn gelegen.

www.rtvrijnmond.nl: Op deze site vindt u bij een (dreigende) ramp de laatste informatie.

www.veiligheidsregiozhz.nl: Hier vindt u meer informatie over de samenwerkende hulpdiensten van de overheid.

Twee checklists

Stel nú een noodpakket samen

Een ramp valt niet te plannen. Maar u kunt zich er wel op voorbereiden. Bijvoorbeeld door de juiste spullen in huis te hebben. Dit geeft u een grotere kans om een overstroming te doorstaan. Hieronder vindt u een lijst met nuttige spullen om nú al in huis te halen. Zelf kunt u hier natuurlijk dingen aan toevoegen, zoals bepaalde medicijnen.

En controleer elk halfjaar of uw voorraad nog compleet en houdbaar is!

❏ radio op batterijen met extra batterijen ❏ zaklamp met extra batterijen
❏ eerstehulpdoos met gebruiksaanwijzing
❏ lucifers en kaarsen
❏ medicijnen
❏ contant geld en kopieën van identiteitsbewijzen en verzekeringspapieren
❏ reservesleutels van huis en auto
❏ plattegrond van de omgeving en lijstje met telefoonnummers en adressen van mogelijke schuiladressen
❏ drie liter water per dag per persoon, voor minstens drie dagen
❏ voorraad houdbaar eten voor minstens drie dagen (plus eventueel blikopener)
❏ verzorgingsartikelen: wc-papier, vochtige doekjes, zeep, maand-verband, tandpasta, tandenborstels

Evacuatie: Wat te doen bij een onverwachte overstroming

Het kan zijn dat u tijdens een overstroming onverwacht uw huis moet verlaten. Doe dan het volgende:
❏ Sluit gas, water en licht af
❏ Neem alleen hoognodige zaken mee (contant geld, uw medicijnen en kopieën van identiteitsbewijzen en verzekeringspapieren) ❏ Sluit de woning af
❏ Controleer of uw buren weten dat ze weg moeten

Heeft u meer tijd om u voor te bereiden op een evacuatie en verwacht u dat u langer dan een paar uur weg blijft, doe dan het volgende: ❏ Draag stevige schoenen en dichte kleding ❏ Gaat u met de auto, bereid u er dan op voor dat u langere tijd stil kunt komen te staan op de wegen in verband met filevorming

Gaat u met de auto, neem dan de volgende dingen mee: ❏ uw noodpakket
❏ dekens en extra kleding
❏ eten en drinken voor uw huisdieren
❏ campingkookstel met extra brandstof (gas, benzine), een pannensetje en eetgerei
❏ extra brandstof voor uw auto


gemeentehuis
Sportlaan 22
3299 XG Maasdam

postadres
Postbus 5455
3299 ZH Maasdam

telefoon
078 - 676 44 33

e-mail
gemeente@binnenmaas.nl