Imtech NV

Published: 07:30 04.11.2008 GMT+1 /Source: Imtech N.V. /AEX: IMUN /ISIN: NL0006055329

Imtech: doorbraak in Scandinavië door overname NVS


* Imtech nu ook één van de grootste technische marktpartijen in Zweden en Noorwegen
* Basispositie in Finland verworven

Gouda - Imtech (technische dienstverlening in Europa) neemt de Zweedse technische dienstverlener NVS (NVS Installation AB) over. NVS is één van de grootste spelers op de markt van werktuigbouwkundige technische dienstverlening in Zweden en Noorwegen met een basispositie in Finland. NVS verwacht in het lopend boekjaar met ruim 2.300 medewerkers een opbrengstenniveau van 350 miljoen euro te realiseren. Met de overname geeft Imtech invulling aan haar strategisch plan voor verdere groei tot een opbrengstenniveau van 5 miljard euro in 2012. Tevens wordt de basis gelegd voor het realiseren van verdere groei in Scandinavië, autonoom en door aanvullende acquisities. De overnameprijs bedraagt 235 miljoen euro (exclusief liquide middelen) en wordt gefinancierd vanuit een separate lening die Imtech met een syndicaat van banken is overeengekomen. Na deze overname is de balans van Imtech sterk genoeg om haar strategisch plan 2012 verder uit te voeren. De overname zal, na verwachte goedkeuring van de Noorse mededingsautoriteiten, direct bijdragen aan de winst per aandeel. Het gehele management team van NVS blijft na overname aan, waarmee continuïteit gegarandeerd is.

Bestuursvoorzitter René van der Bruggen van Imtech: 'De overname van NVS vormt voor ons een echte doorbraak. Vorig jaar hebben we een strategisch plan opgesteld met als doel een opbrengstenniveau van 5 miljard euro in 2012 te bereiken. Eén van de groeiassen in dit plan bestaat uit het realiseren van een sterke positie in Scandinavië, een regio waarin Imtech momenteel slechts zeer bescheiden actief is. NVS is veruit de beste marktpartij om aan deze doelstelling invulling te geven. De focus van NVS ligt op een breed, snelgroeiend en gediversifieerd scala aan activiteiten op het gebied van energie en lucht- en klimaattechnologie, prima gespreid over service, onderhoud, beheer, renovatie en nieuwbouw. Deze focus maakt door aanvullende acquisities, op de gefragmenteerde Scandinavische markt, op de korte termijn verdere groei mogelijk richting elektrotechniek en op de langere termijn richting ICT. In feite staan we hier aan de vooravond van een vergelijkbaar succesvol traject dat Imtech in Duitsland tot stand heeft gebracht met de aankoop van een sterke werktuigbouwkundige onderneming die we hebben aangevuld met elektrotechnische en ICT-activiteiten, waardoor Imtech in staat is om haar klanten een multidisciplinair dienstenpakket aan te bieden. NVS is bovendien een uitstekend geleide onderneming met gedreven management, een hoge marge, sterke cashgeneratie, actief acquisitiebeleid en een onderscheidend groei-trackrecord. Naast verdere groei in Scandinavië richt NVS zich bovendien op langere termijn op de Baltische staten, een gebied waar Imtech nog geen positie heeft. We zijn echt verheugd NVS binnen de Imtech-familie te kunnen verwelkomen.'

Håkan Bergkvist, bestuursvoorzitter van NVS: 'NVS en Imtech passen perfect bij elkaar en de overname door Imtech vertegenwoordigt een enorme kans voor NVS. Onze klanten zullen door de combinatie direct voordeel kunnen doen met de toegevoegde capaciteiten en de diversiteit in dienstverlening. NVS zal hiermee ook hun eigen groeistrategie versneld door kunnen voeren met betrekking tot verdere acquisities in de regio, geografische uitbreiding en de introductie in belendende disciplines zoals elektrotechniek, control- en besturingssytemen en ICT. Daarbij biedt de overname NVS werknemers fantastische carrièremogelijkheden.'

'NVS is echt een uitstekend bedrijf met sterk en gecommiteerd management en personeel,' voegt Lars Österberg, partner bij Triton, hier aan toe. 'We zijn erg blij dat we de mogelijkheid hebben gehad om samen te werken met NVS en hebben er veel vertrouwen in dat het bedrijf haar sterke ontwikkeling zal voortzetten binnen Imtech.'

Profiel NVS
NVS, opgericht in 1902, is één van de grootste en snelgroeiende technische dienstverleners in Zweden en Noorwegen met een basispositie in Finland. Met ruim 2.300 medewerkers, verdeeld over 91 vestigingslocaties verwacht NVS in het lopend boekjaar 350 miljoen euro aan opbrengsten te realiseren. Het hoofdkantoor van NVS is gevestigd in Malmö iIn Zweden.

NVS heeft meer dan 1.000 vaste klanten van verschillende grootte en in verschillende markten, waaronder industrie, overheid, gebouwen en infra. De focus ligt hierbij op direct contact met de eindklant en een sterke klantrelatie. NVS richt zich in het algemeen op kleinere projecten met hogere marges en is alleen betrokken bij grotere meer complexe projecten als de prijsstelling goed is. Dit bevordert de stabili­teit en continuïteit. In 2007 zijn meer dan 2.000 projecten uitgevoerd, evenwichtig gespreid over service, onderhoud, beheer, renovatie en nieuwbouw.

De onderneming is breed gediversifieerd. Op het gebied van HVAC (Heating Ventilation en Air Conditioning) is NVS een dominante speler in Scandinavië met een focus op groeimarkten als energie en water. In service en onderhoud (bijna 30% van de totale opbrengsten) is NVS actief in zowel preventief als correctief onderhoud en maintenance engineering. De onderneming beschikt over 600 langlopende servicecontracten, variërend van klein tot omvangrijk (onder andere met Statoil, ISS, Svedbergs en ABB). Op het gebied van industriële services is NVS sterk groeiend met een focus op de hydraulische en pneumatische markt en een goede positie op het gebied van energiecentrales. NVS is voorts marktleider op het gebied van brandbeveiliging en een van de weinige gecertificeerde sprinklerpartijen in Zweden en Noorwegen. In deze markt is NVS over de volle breedte actief met werkzaamheden op het gebied van planning, ontwerp, certifice­ring en installatie tot en met onderhoud en inspectie. Daarnaast is NVS actief in de markt van geavanceerde koeling in bijvoorbeeld industriële complexen, de voedingsmiddelenindustrie, klimaatka­mers en computerruimten. De onderneming is tenslotte sterk groeiend op het gebied van energieoptimalisatie.

Het decentraal georganiseerde en sterk gediversifieerde NVS is de beste performer op de markt van technische dienstverlening in Scandinavië. De gemiddelde autonome groei per jaar in de afgelopen drie jaar nadert de 8% met een voor de markt bovengemiddelde marge. De onderneming weet uitstekend in te spelen op de groeiende behoefte aan outsourcing, energieoptimalisatie, brandbeveiliging, creatie van een milieuvriendelijk binnenklimaat, de groeiende onderhoudsbehoefte en grotere infrastructurele projecten.

Groei
Er zijn volop kansen aanwezig voor verdere groei van Imtech in Scandinavië. De sterk gefragmenteerde Scandinavische markt biedt immers veel consolida­tiekansen. De focus ligt hierbij in eerste instantie op additionele acquisities in elektrotechniek, waarmee vanuit de sterke positie in energie en lucht- en klimaattechnologie uitstekende cross selling kan worden bereikt. Imtech heeft bewezen dat deze strategie werkt. NVS beschikt bovendien over een onderscheidend acquisitie-trackrecord en kan onder de vleugels van het financieel sterke Imtech groei door middel van additionele acquisities makkelijk realiseren. Doel is op de lange termijn alle Imtech-kerncompetenties - werktuigbouw, elektrotechniek én ICT - in Scandinavië vertegenwoordigd te hebben. Samenwerking met diverse Imtech-ondernemingen in Europa maakt bovendien additionele groei mogelijk.

Financiering
De overname wordt gefinancierd vanuit een nieuwe en gecommitteerde lening die Imtech met een syndicaat van banken, bestaande uit Rabobank, Fortis, ING, KBC, NIBC en RBS, is overeengekomen. De voorwaarden van deze lening zijn gebaseerd op de kredietfaciliteit die Imtech in juli 2007 is overeengekomen met een bankensyndicaat ter grootte van 300 miljoen euro. NVS bezit geen netto rentedragende schuld. Ook na deze overname is de balans van Imtech sterk genoeg om haar strategisch plan 2012 uit te voeren.

Strategie Imtech
Imtech wenst haar activiteiten in Europa geografisch gezien verder uit te breiden. Naast bestaande sterke posities in de Benelux, Duitsland, de UK, Ierland, Spanje en Oost-Europa en op de internationale maritieme markt, richt Imtech zich onder meer op positieversterking in Scandinavië, waar met de acquisitie van NVS stevig gevolg aan wordt gegeven.

Meer informatie
Media:
Analisten & beleggers:
Mark Salomons
Secretaris van de Vennootschap
T: +31 (0)182 543 514
E: mark.salomons@imtech.eu www.imtech.eu
Jeroen Leenaers
Manager Investor Relations
T: +31 (0)182 543 504
E: jeroen.leenaers@imtech.eu www.imtech.eu