Politie Limburg-Noord

3 en 4 november hoogwateroefening Rainbow in Limburg


Datum: 4-11-2008
Tijd bericht: 07:23
Plaats: Limburg

In de provincie Limburg start vandaag de hoogwateroefening "Rainbow". Op 3 november oefent Zuid-Limburg al en op 4 november start ook Noord- en Midden-Limburg. Meer dan 500 personen komen in actie om de gevolgen van een overstroming van de Maas te beperken

Tijdens Rainbow is er sprake van een overstromingssituatie die eens in de 1250 jaar kan voorkomen. Dit is het Ergst Denkbare Overstromingsscenario (EDO). Het voornaamste doel van de oefening is om de samenwerking tussen de verschillende instanties en hulpverleners te beoefenen. In twee ploegen zijn alle deelnemers op 4 november van acht uur 's ochtends tot elf uur 's avonds druk in de weer de fictieve hoogwatersituatie het hoofd te bieden.

Aan deze oefening nemen diverse partijen deel. Namelijk de Rijksoverheid, Provincie, achttien Maasgemeenten, hulpverleningsorganisaties zoals Defensie en GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) brandweer en politie, beide waterschappen, Rijkswaterstaat, Essent, L1 als rampenzender en het consortium Grensmaas.

Na afloop van de oefening op 4 november, omstreeks 23.00 uur, volgt een afsluitend persbericht van de eerste bevindingen van de oefening.

Meer informatie over de oefening: Chris Trines, Brandweer Limburg-Noord