Ingezonden persbericht


Published: 08:00 04.11.2008 GMT+1 /HUGIN /Source: OncoMethylome Sciences /BXS: ONCOB /ISIN: BE0003844611

LabCorp maakt positieve resultaten bekend over de GST-Pi/APC methylatietest voor detectie van prostaatkanker

LabCorp maakt positieve resultaten bekend over de GST-Pi/APC methylatietest voor detectie van prostaatkanker

OncoMethylome's methylatietechnologie voor het verbeteren van detectie van prostaatkanker werd gevalideerd in een studie die werd voorgesteld door LabCorp.

Luik (België) - 4 november 2008, 08u00 MET - OncoMethylome Sciences (Euronext Brussels: ONCOB, Euronext Amsterdam: ONCOA) deelde vandaag mee dat Laboratory Corporation of America(TM) Holdings (LabCorp(TM)) resultaten heeft bekendgemaakt van LabCorp's GST-Pi/APC methylatietest voor detectie van prostaatkanker. Dit gebeurde tijdens de 'Annual Meeting for Molecular Markers in Cancer', die gesponsord wordt door de 'American Society of Clinical Oncology' (ASCO), het 'National Cancer Institute' (NCI) en de 'European Organization for Research and Treatment of Cancer' (EORTC). OncoMethylome heeft de toepassingen voor prostaatkanker in licentie gegeven aan Veridex LLC, een onderneming van Johnson & Johnson, die op hun beurt een sublicentie hebben verleend aan LabCorp.

Dr. Steven Anderson, Senior Laboratory Director van het 'Center for Molecular Biology and Pathology' en Sr. Vice President van LabCorp maakte de GST-Pi en APC methylatieresultaten bekend van meer dan 400 naaldbiopsiën die een spectrum vertegenwoordigen van histopathologiebevindingen gaande van goedaardige weefsels tot prostaatkanker. De test toonde een gevoeligheid van 90,3% en een specificiteit van 88,6% voor de detectie van prostaatkanker en bevestigt zo de resultaten van studies verschenen in 'peer-reviewed' tijdschriften. In veel gevallen toonden goedaardige weefsels hetzelfde methylatiepatroon als het aangrenzend tumorletsel. Het vermogen om gelijkaardige methylatiepatronen te ontdekken in aangrenzende goedaardige weefsels, bewijst het potentiële nut van genmethylatie in combinatie met histopathologie om de identificatie van prostaatkanker te verbeteren en te voorkomen dat de tumor niet opgemerkt wordt als die gemist wordt bij het nemen van een naaldbiopsie.

Om dit persbericht te downloaden als PDF, klik hier: Persbericht

Over Prostaatkanker
Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Er worden jaarlijks 500.000 gevallen vastgesteld in Europa en de VS. Het is tevens de tweede voornaamste kankergerelateerde doodsoorzaak in de VS en Europa. De diagnose van prostaatkanker gebeurt op basis van histopathologisch onderzoek van prostaatweefsel dat tijdens een biopsie werd verwijderd. Deze procedure wordt toegepast op ongeveer twee miljoen mannen per jaar in de VS en Europa. In de VS wijst enkel één op vier biopsies op prostaatkanker maar, door het gekende hoge percentage van vals negatieve biopsieresultaten, worden biopsies meermaals herhaald bij mannen met een hoge PSA-waarde. Uit studies is gebleken dat methylatie van het GST-Pi en het APC gen veelvuldig voorkomt bij stalen van prostaatkanker en daardoor histopathologie kan aanvullen bij het detecteren van prostaatkanker

Over Methylatie en Methylatiemerkers
Methylatie is een natuurlijk controlemechanisme dat de genexpressie in DNA regelt. Abnormale methylatie van bepaalde genen, zoals tumoronderdrukkende genen, kan de genexpressie stilleggen en wordt geassocieerd met de ontwikkeling van kanker. Genen waarvan de methylatie gelinkt is aan kanker worden methylatiemerkers genoemd. OncoMethylome bezit zijn eigen technologie die uiterst gevoelig is en in staat is om methylatiemerkers op te sporen en daardoor ook kanker, zelfs in vroege ontwikkelingsstadia van de ziekte. In het geval van prostaatkanker detecteert deze technologie methylatie van genen, of methylatiemerkers, waarvan gebleken is dat ze in verband staan met prostaatkanker.

Over OncoMethylome Sciences
OncoMethylome Sciences (Euronext Brussel: ONCOB; Euronext Amsterdam: ONCOA) is een bedrijf actief in moleculaire diagnostiek, dat genmethylatietests ontwikkelt om artsen te helpen bij de doeltreffende opsporing en behandeling van kanker. Meer specifiek zijn de tests van het bedrijf ontworpen om artsen te helpen bij (i) de nauwkeurige opsporing van kanker in een vroege ontwikkelingsfase, (ii) het voorspellen van de respons van de patiënt op de behandeling met geneesmiddelen en (iii) het voorspellen van de kans dat de kanker terugkeert.

OncoMethylome bezit een brede productontwikkelingspijplijn bestaande uit tien producten en een stevig palmares op het vlak van partnerships. Het bedrijf werkt samen met grote internationale onderzoekscentra voor moleculaire oncologie, zoals de Johns Hopkins University, en heeft een aantal commerciële en samenwerkingspartnerships met Veridex LLC, een bedrijf van Johnson & Johnson, Schering-Plough Corp., GlaxoSmithKline Biologicals, Abbott, Merck KgaA, de afdeling BioScience van Millipore Corporation en EXACT Sciences Corp. De producten van OncoMethylome zijn gebaseerd op de methylatietechnologie, een uitvinding van Johns Hopkins University (VS).

OncoMethylome werd opgericht in januari 2003 en heeft vestigingen in Luik en Leuven (België), in Durham (USA, NC) en in Amsterdam (Nederland).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Philip Devine
Tel. +32 479 505 885
ir@oncomethylome.com
www.oncomethylome.com