Verdubbeling Eigen Bijdrage treft laagste inkomensgroep

04/11/2008 06:00

Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad

Uit recent onderzoek van SEO en NIVEL, in opdracht van de CG-Raad en de NPCF, naar de opeenstapeling van eigen bijdragen in de zorg, blijkt dat het totaal aan eigen bijdragen in vier jaar tijd is verdubbeld. Opeenstapeling treedt vooral op bij chronisch zieken, mensen met een handicap en ouderen. Dit leidt tot ongewenste inkomenseffecten voor mensen die gemiddeld al een lager inkomen hebben ten opzichte van personen zonder beperkingen. De CG-Raad en de NPCF vragen de betrokken bewindslieden te verkennen hoe de verschillende eigen bijdrageregelingen geïntegreerd kunnen worden.

Wettelijke eigen bijdragen meer dan verdubbeld

Het onderzoek richt zich op de eigen bijdragen in de AWBZ en Wmo, de eigen bijdragen voor hulpmiddelen in de Zvw maar ook de no-claim/verplicht eigen risico. Dit is wat mensen zelf betalen aan wettelijk verzekerde en geïndiceerde zorg. Het totaal aan eigen bijdragen is gestegen van 1.748 miljoen in 2004 naar 3.685 miljoen in 2007. De stijging is met name veroorzaakt door de invoering van een no-claim in de Zfw, die later is vervangen door het verplicht eigen risico in de Zvw, en de wettelijke eigen bijdragen in de Wmo.

Hoogste eigen bijdragen voor mensen die in een instelling wonen.

Mensen die in een (verpleeg)instelling wonen, betalen de hoogste eigen bijdrage: zij betalen tussen de 34% en 61% van hun bruto inkomen. Van deze groep betalen de mensen onder de 65 het meest. Mensen met een bijstanduitkering houden alleen zak- en kleedgeld over.

Cumulatie voor chronisch zieken, mensen met een handicap en ouderen

Cumulatie van eigen bijdragen vindt vooral plaats bij mensen die veel gebruik maken van hulpmiddelen uit de Zvw en die thuiszorg uit de Wmo/AWBZ hebben. De verschillende gemeentelijke tarieven voor thuiszorg zijn van grote invloed op de hoogte van de eigen bijdragen. Ook aan mensen die aangewezen zijn op vervoersvoorzieningen en/of dure woningaanpassingen, kan in combinatie met hulpmiddelen uit de Zvw in totaal een hoge wettelijke eigen bijdrage worden gevraagd.

Wat willen wij?

CG-Raad en NPCF willen dat het totaal aan eigen bijdragen wordt bekeken in samenhang met de inkomenssituatie van chronisch zieke mensen. Beide organisaties willen dat de eigen bijdragen in de Zvw, de AWBZ en de Wmo in zijn totaal aan een maximum worden gebonden. Daaronder vallen ook de eigen bijdragen voor hulpmiddelen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.cg-raad.nl

http://www.cg-raad.nl