Kendrion N.V.


PERSBERICHT KENDRION N.V.

DERDE KWARTAALCIJFERS 2008

4 NOVEMBER 2008

Lichte stijging bedrijfsresultaat, voor einde jaar duidelijkheid over verkoop Kendrion Distribution Services


- Bij gelijkblijvende omzet in derde kwartaal stijgt het bedrijfsresultaat licht


- Gezien marktontwikkelingen tevredenstellend resultaat van Kendrion Electromagnetic, bedrijfsresultaat stijgt in derde kwartaal met 3%


- Bedrijfsresultaat Kendrion Distribution Services daalt in derde kwartaal met 9% door verslechterende marktomstandigheden in belangrijkste thuislanden


- Over 2008 wordt een nettoresultaat verwacht op vergelijkbaar niveau als genormaliseerd nettoresultaat in 2007 (EUR 15,1 miljoen)


- Onderzoek naar mogelijke verkoop Kendrion Distribution Services in laatste fase, voor einde jaar nadere mededelingen te verwachten

Kerncijfers Kendrion N.V. derde kwartaal en eerste negen maanden 2008

(In miljoenen Euro s)

Q3 2008

Q3 2007

Omzet

131,6

131,5

0%

Bedrijfsresultaat

5,6

5,5


+2%

Nettowinst

2,6

2,8


-7%

T/m Q3 2008

T/m Q3 20071

Omzet

422,3

400,2


+6%

Bedrijfsresultaat

23,8

21,7


+10%

Nettowinst

12,8

12,2


+5%


1. Genormaliseerd: excl. de in 2007 verkochte activiteit Automotive Metals en incl. de acquisitie van Linnig Antriebstechnik

Piet Veenema, CEO van Kendrion hierover: Ook Kendrion ondervindt de gevolgen van de verslechterende marktomstandigheden, maar wij zijn positief over de focus die wij in onze activiteiten willen aanbrengen en de kansen die dit biedt. Het onderzoek naar de mogelijkheden tot verkoop van Kendrion Distribution Services bevindt zich in de laatste fase. In de markt zien we het vertraagd afnemen van reeds geplaatste orders in bepaalde sectoren bij Kendrion Electromagnetic en lagere omzetten bij Kendrion Distribution Services. Wij realiseerden hierdoor met onze huidige activiteiten in het derde kwartaal van dit jaar dezelfde omzet als in het derde kwartaal van vorig jaar. Over de eerste negen maanden bedraagt de autonome omzetgroei 6%.

Gang van zaken

In het derde kwartaal werd een vrijwel vergelijkbaar bedrijfsresultaat gerealiseerd als in 2007 (Q3 2008 EUR 5,6 miljoen, Q3 2007 EUR 5,5 miljoen). Als gevolg van een éénmalig hogere belastingdruk in het derde kwartaal (36%) daalde de genormaliseerde nettowinst licht, ondanks lagere rentekosten. De nettowinst bedroeg in het derde kwartaal EUR 2,6 miljoen (Q3 2007 -/- EUR 1,2 miljoen, genormaliseerd EUR 2,8 miljoen).

De autonome omzetgroei van Kendrion Electromagnetic bedroeg in het derde kwartaal 6%, voor de eerste negen maanden 11%. Het bedrijfsresultaat van Kendrion Electromagnetic steeg met 3%. Vooral de industriële activiteiten (autonome omzetgroei 2%) groeiden langzamer dan verwacht door een afnemende vraag bij klanten in de textielmarkt en de energiesector. De omzet in de machinebouw steeg daarentegen verder in het derde kwartaal. Ondanks moeilijke marktomstandigheden groeiden de automotive-activiteiten van Kendrion Electromagnetic met 8%, met name door nieuwe projecten. Met het oog op de onzekere economische vooruitzichten in het vierde kwartaal en komend jaar heeft Kendrion Electromagnetic reeds gepaste kostenbesparende maatregelen getroffen, zoals het reduceren van het aantal uitzendkrachten en het terugbrengen van het aantal vaste medewerkers (in totaal 50 op ruim 1.400) op specifieke plaatsen in de organisatie. De kosten van deze personeelsreductie vallen in het vierde kwartaal. De organisatie is ook zo gestructureerd om fluctuatie in conjunctuur gedeeltelijk op te kunnen vangen. Het positief effect op de kosten zal daarbij eerst begin 2009 zichtbaar worden.

Kendrion Distribution Services realiseerde in het derde kwartaal een autonome omzetdaling van 3%. Het bedrijfsresultaat daalde met 9%. De verslechterende omstandigheden spelen met name bij de signs & graphics- en de bouw-activiteiten van de Vink-groep. De industriële activiteiten van de Vink-groep ontwikkelden zich positief. In het derde kwartaal nam bij de Vink-groep in de traditioneel sterke Scandinavische landen de bedrijvigheid af. Daarentegen groeide de Vink-groep verder in de Oost-Europese landen. Zoals eerder gemeld, zijn er vele maatregelen getroffen in Duitsland en Frankrijk, het is echter nog te vroeg om de effecten daarvan op dit moment volledig in te schatten. Ook in de Vink-groep zijn de afgelopen maanden additionele maatregelen getroffen om de kosten verder terug te brengen. Het aantal arbeidsplaatsen zal hierdoor in ieder geval met 30 (op ruim 1.100) afnemen. Daarnaast worden verdere besparingen in onder andere logistieke kosten nagestreefd. Servico realiseerde ook in het derde kwartaal een uitstekend resultaat, mede doordat de vervangingsvraag naar warmwaterapparatuur goed op peil bleef, maar ook omdat de onderneming erin slaagt haar marktaandeel te doen toenemen.

Financiële positie

Het werkkapitaal is met ruim EUR 6 miljoen afgenomen in het derde kwartaal, echter door de acquisitie van Tri-Tech LLC steeg het balanstotaal licht.

De netto-investeringen bedroegen in de eerste negen maanden van 2008 EUR 8,5 miljoen, bij een afschrijvingsniveau van EUR 8,7 miljoen.

De solvabiliteit bedraagt per eind september 2008 30%.

Kendrion voldoet ruim aan de bankconvenanten.

Voortgang strategie

Kendrion streeft een verdere focus in haar activiteiten na ( Focused Acceleration ), die zich richt op de uitbouw van Kendrion Electromagnetic. Zoals deze zomer medegedeeld, is Kendrion dit jaar gestart met een onderzoek naar een mogelijke verkoop van haar Distribution Services activiteiten, om deze focus mogelijk te maken. Dit onderzoek bevindt zich momenteel in de laatste fase en Kendrion verwacht hierover voor het einde van dit jaar meer te kunnen mededelen.

Vooruitzichten

De economische omstandigheden zijn in september en oktober aanzienlijk verslechterd. Tegen deze achtergrond is het moeilijk voorspellingen te doen over de ontwikkelingen op korte termijn. Gelet op de onzekere economische situatie in een aantal van de markten waarin Kendrion actief is, zal het resultaat in het vierde kwartaal lager uitvallen dan nog verwacht werd bij het uitbrengen van het halfjaarbericht. Naar verwachting zal het nettoresultaat van Kendrion bij de huidige inzichten voor geheel 2008 (inclusief de kosten van de momenteel doorgevoerde personeelsreducties) uitkomen op een vergelijkbaar niveau als de genormaliseerde nettowinst in 2007 van EUR 15,1 miljoen. Verwacht wordt dat de vrije kasstroom zich in 2008 ten opzichte van 2007 verder zal verbeteren.

Profiel Kendrion N.V.

Kendrion N.V. ontwikkelt, produceert en verkoopt hoogwaardige elektromagnetische componenten en distribueert en bewerkt kunststof halffabricaten. De onderneming heeft meer dan 2.500 medewerkers verdeeld over 18 landen wereldwijd.

Kendrion streeft naar het uitbouwen van sterke en leidende Europese marktposities in de geselecteerde nichemarkten. De missie van Kendrion is het zijn van een toonaangevende internationale onderneming die met bestaande knowhow, innovatief vermogen en commerciële slagkracht oplossingen biedt voor haar industriële afnemers. Daarbij wil de onderneming een transparant, flexibel en betrouwbaar bedrijf zijn waar plezier in ondernemen gekoppeld is aan resultaatsdoelstellingen.

Het aandeel Kendrion is genoteerd aan de effectenbeurs NYSE Euronext te Amsterdam.

Zeist, 4 november 2008

De Directie van Kendrion N.V.

Voor nadere informatie:
Kendrion N.V.
De heer P. Veenema
Utrechtseweg 33
3704 HA ZEIST
Tel: 030 699.72.68
Fax: 030 695.11.65
Website www.kendrion.com

Bijlagen (opvragen bij afzender)

Geconsolideerde tussentijdse verkorte financiële overzichten


1. Geconsolideerde winst- en verliesrekening


2. Geconsolideerde balans


3. Financiële kalender 2008 - 2009


*** Bijgesloten treft u de volledige en orginele pdf versie(s) van het persbericht ***