Senternovem


Nieuws


04-11-2008 | Innovatievoucher: een steun in de rug bij innoveren

MKB-ondernemers die een innovatief idee hebben, kunnen meestal wel een steun in de rug gebruiken om hun idee verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld als er nader onderzoek nodig is of als ze een octrooiaanvraag in willen dienen en daar geen ervaring mee hebben. De subsidiereling Innovatievouchers biedt dan uitkomst. Een innovatievoucher is onder meer bedoeld voor onderzoek door een kennisinstelling of hulp bij een octrooiaanvraag door een octrooigemachtigde. Al heel wat ondernemers hebben inmiddels een voucher aangevraagd bij SenterNovem.

Subsidieregeling Innovatievouchers
De Subsidieregeling Innovatievouchers heeft als doel MKB-ondernemers in contact te brengen met kennisinstellingen, om de reeds bestaande kennis te benutten ter verbetering van hun product, productieproces of dienst. De ondernemers kunnen terecht bij universiteiten, hogescholen, TNO, ECN en bij een aantal private instellingen waaronder de researchlabs van een aantal grote multinationals. Daarnaast kan een innovatievoucher ingezet worden voor het aanvragen van een octrooi.

Kennisoverdracht
Innovatievouchers zijn bedoeld voor innovatie van een product, proces of dienst. MKB-ondernemers kunnen een innovatievoucher inzetten voor onder meer productontwikkeling, bepalen van een innovatiestrategie of verbetering van het productieproces. Veel ondernemers hebben al gebruikgemaakt van de subsidieregeling. Ze gebruikten hun voucher voor materiaalanalyses, het ontwerpen van testfaciliteiten, algemeen marktonderzoek, prototyping of laboratoriumproeven.

Vouchers voor een octrooiaanvraag
Eenmalig kan een grote of kleine innovatievoucher gebruikt worden voor het aanvragen en verkrijgen van een octrooi. Het gaat daarbij om kosten in de aanvraagfase zoals voor het opstellen van een octrooiaanvraag, het maken van tekeningen, vertalingen, indieningstaks, taks voor het laten doen van nieuwheidsonderzoek en het aanpassen van de octrooiaanvraag. De kosten dienen gemaakt te worden bij een octrooiverlenende autoriteit en/of een octrooigemachtigde.

Soorten vouchers
De subsidieregeling bestaat uit 800 kleine en 950 grote vouchers. Een kleine voucher is EUR 2500 euro waard en dit is een volledige subsidie, bedoeld ter kennismaking en kan eenmalig aangevraagd worden. Een grote voucher is EUR 7500 waard waarvan een derde eigen kosten zijn (voor de ondernemer). De maximale subsidie bij deze voucher is EUR 5000.
Meer informatie over innovatievouchers is te vinden bij SenterNovem en Octrooicentrum Nederland.