Raad van State


dinsdag 4 november 2008


11.30 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Dronten om de uitbreiding, renovatie en aanpassing van de school 'De Tamarisk' op te nemen in het huisvestingsprogramma 2007. De Vereniging voor Protestants Christelijk Primair Onderwijs uit Dronten had hierom verzocht. De uitbreiding van de school is aangevraagd om twee zelfstandige basisscholen die zijn gefuseerd op één locatie, te weten de locatie 'Koolzaadhof', te kunnen vestigen. Verder wil de vereniging het bestaande schoolgebouw renoveren en aanpassen vanwege onderwijskundige vernieuwingen. Het college heeft het verzoek van de vereniging afgewezen, omdat de vereniging over voldoende leslokalen beschikt op de huidige twee locaties. Verder heeft het college het verzoek om renovatie en aanpassing afgewezen, omdat er geen geld meer beschikbaar zou zijn voor onderwijskundige vernieuwingen. De rechtbank Zwolle-Lelystad heeft eerder het beroep van de vereniging gedeeltelijk gegrond verklaard, omdat de gemeente had moeten begrijpen dat het verzoek niet alleen was gedaan vanwege de onderwijskundige vernieuwingen, maar ook vanwege de bouwkundige staat van het schoolgebouw. De vereniging komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, omdat zij vindt dat de rechtbank ook had moeten oordelen dat de locatie 'Koolzaadhof' uitgebreid mag worden. (zaaknummer 200803033/1)

12.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland heeft opgelegd aan Corus Staal vanwege overtreding van een voorschrift uit de milieuvergunning. Het gaat om de vergunning voor de fabriek aan de Wenckebachstraat in Velsen-Noord. In het vergunningvoorschrift staat dat de transportbanden voor pellets overkapt moeten zijn of op andere wijze zijn voorzien van een windafscherming. Hiermee wordt beoogd stofverspreiding tegen te gaan. Het college wil dat Corus vóór 1 januari 2009 aan dit voorschrift voldoet. Corus stelt veel technische problemen te hebben ondervonden met de luchtafzuigers en ontstoffers van overslagpunten F1, F2 en F3, waardoor deze nog steeds niet goed werken. Daarom wil zij niet bij punten F4, F5 en F6, waarop het voorschrift betrekking heeft, dezelfde installaties plaatsen. Ze wil graag de stofverspreiding op een andere wijze, namelijk met schuimbevochtiging, tegengaan. Deze nieuwe methode wordt onderzocht. Volgens Corus bestaat er concreet zicht op legalisatie, omdat ze op zeer korte termijn een verzoek tot wijziging van de vergunningvoorschriften bij gedeputeerde staten zal indienen. Corus verzoekt de Raad van State het dwangsombesluit te schorsen. (zaaknummer 200807490/1)

13.30 uur

Zitting over de dwangsom die de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat heeft opgelegd aan een havenontvangstinstallatiebedrijf vanwege overtreding van voorschriften uit de lozingsvergunning. Volgens de staatssecretaris loost het bedrijf te veel gevaarlijke stoffen via de riolering van Evides Afvalwater B.V. op de Westerschelde. Om te voorkomen dat het bedrijf de voorschriften blijft overtreden, heeft de staatssecretaris de dwangsom opgelegd. Daarbij heeft hij bepaald dat het bedrijf binnen één maand moet voldoen aan de lozingseisen. Het bedrijf vindt de begunstigingstermijn te kort. Volgens hem zijn de overschrijdingen een gevolg van verschillen in de concentraties in het aangeboden afvalwater. Om de concentraties meer stabiel te maken wil hij opvangbakken plaatsen. Hij heeft daarvoor inmiddels een vergunning gekregen van het college van burgemeester en wethouders van Borsele, maar heeft meer tijd nodig om de opvangbakken te realiseren. Verder is hij het er niet mee eens dat voor iedere stof apart een dwangsom is opgelegd. Daarom verzoekt hij de Raad van State het dwangsombesluit te schorsen. (zaaknummer 200807870/1) Zitting over de vaststelling door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het Natuurgebiedsplan Overijssel. In het plan zijn gebieden aangewezen waar 'natuurvriendelijke' landbouw kan worden gerealiseerd of natuur kan worden ontwikkeld. In beide gevallen kan subsidie worden aangevraagd om dit te bewerkstelligen. Een aantal agrariërs is het niet met de vaststelling van het Natuurgebiedsplan eens. Zij zijn bang dat zij in hun uitbreidingsmogelijkheden worden beperkt als op agrarische gronden in de buurt landbouw op 'natuurvriendelijke' wijze wordt gebruikt of als er natuur wordt ontwikkeld. Verder vrezen zij voor schade aan hun gewassen doordat wilde dieren dichterbij hun gronden kunnen komen. (zaaknummer 200801607/1)

14.15 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Hoogezand-Sappemeer heeft opgelegd aan een echtpaar uit Annerveenschekanaal vanwege de bouw van een paardenstal zonder bouwvergunning. Het college wil dat het echtpaar de paardenstal verwijdert. De eigenaren hebben de stal inmiddels verwijderd, maar zij zijn het er niet mee eens dat deze verwijderd moest worden. Volgens hen was er concreet zicht op legalisatie en mochten zij er op vertrouwen dat het college niet handhavend zou optreden. Ook zijn zij het niet eens met de hoogte van de dwangsom die op EUR 3.000 per week was gesteld. (zaaknummer 200802101/1)