Gemeente Rotterdam

4 november 2008

Gemeente Rotterdam en corporaties zetten handtekening onder Aantrekkelijke Woonstad

Op dinsdag 4 november om 19.30 uur ondertekenen wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) en directies van de woningcorporaties in Rotterdam overeenkomsten in een reeks van woonafspraken om Rotterdam verder te ontwikkelen als aantrekkelijke woonstad. Afgelopen zomer heeft de gemeente met corporaties al afspraken ondertekend over gezamenlijke investeringen in de Rotterdamse Krachtwijken. De woonafspraken zijn stedelijke afspraken en daarmee dus minder gebiedsgericht. Kern wordt gevormd door afspraken over de start bouw van nieuwbouwwoningen, de huisvesting van bijzondere doelgroepen en investeringen in de bestaande voorraad.

Nieuwbouwwoningen
De partijen maken afspraken over een gezamenlijke ambitie in de startbouw van voldoende nieuwbouwwoningen. In de overeenkomst werken de partijen uit hoe het tempo in de bouw hoog kan blijven bijvoorbeeld door afspraken te maken over de inzet van capaciteit van medewerkers, de parkeernormen en de kosten verdeling.

Bijzondere doelgroepen
In Rotterdam zijn er forse groepen mensen die enige vorm van zorg, begeleiding of toezicht nodig hebben. De gemeente en de corporaties maken daarom afspraken over de realisatie van nieuwe locaties voor huisvesting van deze mensen. Nieuw daarbij is dat het huisvesten van tijdelijke werknemers uit MOE-landen als een nieuwe maatschappelijke opgave wordt onderkend. Daarnaast worden afspraken over de bestrijding van illegale woonsituaties en het realiseren van legale kamers om zo de vraag binnen het illegale circuit te dempen, vernieuwd, evenals afspraken over het aanpakken van woonoverlast om zo het woon- en leefklimaat te verbeteren.

Aanpak particuliere voorraad
Het College wil dat in deze collegeperiode tenminste 5.000 particuliere woningen worden verbeterd. Voor een succesvolle aanpak van de woningvoorraad wordt de aandacht geconcentreerd op een beperkt aantal gebieden. Samen met de corporaties heeft de gemeente zes gebieden geselecteerd - de zogenaamde adoptiegebieden -, waarin ze samen optrekken om de woningvoorraad te verbeteren. De gemeente en corporaties werken gezamenlijk aan de revitalisering van deze stadswijken. Daarbij besteden zij veel aandacht aan het leefklimaat in de buurt en de onderhoudsstaat van de woningen. Zo zal de gemeente gebruik maken van haar bevoegdheid om eigenaren van woningen met achterstallig onderhoud aan te schrijven om hun woning te verbeteren. Andere maatregelen zijn onder meer gericht op de aanpak van malafide huiseigenaren en op het samenvoegen van kleine woningen. Inmiddels zijn al ruim drieduizend woningen op een dergelijke manier in een verbetertraject geplaatst.

Aanpak corporatiebezit en verkoop sociale huurwoningen Naast de inzet op de particuliere woningvoorraad, verbinden de corporaties zich met de woonafspraken om ingrijpende verbeteringen aan hun eigen woningbezit te plegen. De corporaties zijn hierin zeer voortvarend en hebben inmiddels al drie kwart van de gevraagde aantallen verbeterd.

Ook wil het college dat corporaties in deze collegeperiode 7.200 woningen uit hun bezit verkopen. In augustus van dit jaar was de tussenstand 3.820 verkochte woningen. De verkoop van sociale huurwoningen draagt bij aan het vergroten van het eigen woningbezit en een minder eenzijdige woningvoorraad in Rotterdam. Op dit moment bedraagt het eigen woningbezit in Rotterdam slechts 30% van de totale woningvoorraad. De verkoop van sociale huurwoningen maakt het bijvoorbeeld voor starters mogelijk een eerste stap te zetten op de koopwoningmarkt.

VvE-serviceorganisatie
In de particuliere woningvoorraad in de oude Rotterdamse stadswijken is vaak sprake van slecht functionerende Verenigingen van Eigenaren. Hierdoor wordt het onderhoud van gebouwen onvoldoende geregeld. De gemeente, Woonbron en Woonstad richten daarom een organisatie op om dergelijke VvE's te stimuleren. De VvE's worden ondersteund om de uitvoering van onderhoud ter hand te nemen, maar ook om voldoende te sparen voor noodzakelijk onderhoud in de toekomst.

Met deze woonafspraken wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de uitvoering van het collegeprogramma en de Stadsvisie. De ambitie om van Rotterdam een aantrekkelijke woonstad te maken én te blijven staat hierin centraal. Op dit moment voelen de meeste mensen (88% van de Rotterdammers) zich thuis tussen de mensen in de buurt, De gemeente hoopt met deze afspraken dit percentage nog verder te verhogen.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam