Ingezonden persbericht


Persbericht:

SP Gelderland: GEZONDHEIDSRISICO'S MEGASTALLEN

De SP vindt het erg jammer dat de provincie Gelderland niet wil kijken naar de mogelijke gezondheidsrisico's van megastallen. SP statenlid Marieke Veltman had schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van de zorgen over megastallen geuit door huisartsen. Binnenkort behandelen provinciale staten een burgerinitiatief over megastallen.

Vanuit verschillende hoeken werden al zorgen geuit over een mogelijk schadelijk effect van de komst van megastallen op de volksgezondheid. Kort geleden gingen de huisartsen in de Brabantse plaats Boekel met hun zorgen naar de pers. Reden voor SP Gelderland om schriftelijke vragen te stellen aan het college van gedeputeerde staten.

De SP vindt het jammer dat het dagelijks provinciebestuur niets wil doen met de waarschuwingen van de huisartsen. Het college van gedeputeerde staten vindt het, zo blijkt uit het antwoord "nog te vroeg om in te grijpen". Hierbij verwijst ze naar het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over megastallen. Ingrijpen zou ook geen provinciale taak zijn. Verder dan de vinger aan de pols houden wil men niet gaan.

Voor de SP is dat niet genoeg. Het RIVM schrijft namelijk in haar persbericht bij het rapport het volgende: "De kans op infectieziekten van dier op mens wordt wel groter." Daarom zouden de bedrijven niet te dicht bij elkaar gevestigd moeten worden. Zo adviseert het RIVM. En bovendien moeten de bedrijven niet te groot worden. Dan voorkom je een hoge "infectiedruk". Ook dat kan de provincie regelen, door de kavels waarop de bedrijven mogen worden gebouwd klein te houden. Onder andere om deze reden zijn megastallen dus niet welkom in Gelderland wat de SP betreft.