Ingezonden persbericht


4 november 2008

Persinformatie ( Persinformatie ( Persinformatie

Unieke NIAZ-accreditatie

voor Haagse Stichting Bronovo-Nebo!

Stichting Bronovo-Nebo is als eerste in Nederland stichtingsbreed NIAZ geaccrediteerd voor haar ziekenhuis Bronovo, Verpleeghuis Nebo en Gezondheidscentrum Wassenaar. Naast dit stichtingsbrede aspect is het ook uniek dat voor het eerst in Nederland de NIAZ-audit gepaard is gegaan met de kwaliteitsvisitatie van de drie vakgroepen Gynaecologie, Orthopedie en Interne Geneeskunde.

Op maandag 3 november heeft Hélène Beaard, directeur van het NIAZ, het

NIAZ-accreditatiebewijs overhandigd aan de Raad van Bestuur van Stichting Bronovo-Nebo, Joop Hendriks en Huybert van Eck.

In mei heeft de gezamenlijke toetsing plaatsgehad. De stichting heeft toen bezoek gehad van een auditteam van het NIAZ en gelijktijdig hebben visitatieteams van de Wetenschappelijke Verenigingen de drie vakgroepen Interne Geneeskunde, Gynaecologie en Orthopedie gevisiteerd.

Tijdens het NIAZ-bezoek is de kwaliteit van de Stichting Bronovo-Nebo op organisatievlak getoetst. Op basis van de bevindingen heeft het bestuur van het NIAZ besloten dat de gehele Stichting Bronovo-Nebo het kwaliteitskeurmerk van NIAZ waardig is. Het NIAZ was onder de indruk van de manier waarop Stichting Bronovo-Nebo aan kwaliteit werkt. De NIAZ-accreditatie betekent voor Bronovo een vervolgaccreditatie, voor Verpleeghuis Nebo voldoende voortgang in de uitvoering van verbeteractiviteiten (geaccrediteerd in 2006) en voor Gezondheidscentrum Wassenaar het eerste accreditatiebewijs. Het accreditatiebewijs is vier jaar geldig, waarna opnieuw toetsing zal plaatsvinden.

Stichtingsbrede accreditatie
"We zijn als stichting zeer tevreden met dit resultaat. Het bevestigt hoe wij als organisatie samen met onze Medische Staf bezig zijn met de continue verbetering van de kwaliteit van zorg voor de patiënten en cliënten. We hebben als stichting gekozen voor één kwaliteitssysteem omdat onze patiënten en cliënten immers gebruikmaken van meerdere typen zorgaanbod binnen onze stichting; dat heeft als voordeel dat we die niet ieder apart hoeven te laten toetsen. Daarnaast hebben we ruimte geboden aan de integratie van de NIAZ-accreditatie en kwaliteitsvisitatie van de drie vakgroepen. Dat is tot nu toe een unieke situatie waarin wij graag willen voorop lopen, zowel vanuit de organisatie als vanuit de Medische Staf", aldus voorzitter Raad van Bestuur, Joop Hendriks.

Wat houdt NIAZ-accreditatie in?

Leidraad voor de accreditatie vormt de instellingsbrede NIAZ Kwaliteitsnorm Zorginstelling.

De Kwaliteitsnorm Zorginstelling bevat kwaliteitscriteria voor de organisatorische voorwaarden voor kwaliteitszorg, die betrekking hebben op de zorginstelling als geheel. Het NIAZ toetst of binnen de organisatie de voorwaarden aanwezig zijn om de kwaliteit van de zorg- en dienstverlening te verbeteren en te borgen. Kwaliteitszorg moet verankerd zijn in de organisatie. Binnen de organisatie moet bovendien sprake zijn van een cultuur waarin iedereen alert is op verbetermogelijkheden en die ook aangrijpt.

Het nu verleende accreditatiebewijs geeft aan dat Stichting Bronovo-Nebo een aantoonbare verbetercultuur heeft, verbeteringen voldoende borgt en er een gerechtvaardigd vertrouwen is in de kwaliteit en veiligheid van de organisatie. Sterk punt vond het auditteam bijvoorbeeld de ontwikkeling van het Veiligheidsmanagementsysteem. Ook de betrokkenheid van de Medische Staf bij het kwaliteitsbeleid komt als sterk punt naar voren.

Pilot integratie accreditatie met medische visitatie De toetsende projectpartners - medisch specialisten en NIAZ-auditoren - zijn unaniem positief over het pilotproject in Bronovo. Concluderend wordt gesteld, dat het leerzaam is kennis te nemen van elkaars werkwijzen en deskundigheden en dat 'de andere blik' aanvullend is bij de beoordeling van kwaliteit. Voor de toekomst zien de deelnemers efficiëntiewinst wanneer de beide toetssystemen en normenkaders meer op elkaar worden afgestemd door reductie van overlap in te toetsen criteria. De winst kan bereikt worden door het uitwisselen van gegevens tijdens de voorbereiding van de toetsing en het gebruikmaken van bevindingen bij de beoordeling van kwaliteit. Resultaten wijzen erop dat een goede afstemming van visitatie en accreditatie bijdraagt aan een beter oordeel over de gehele kwaliteit van de in het ziekenhuis verleende zorg. Voor alle partijen staat vast dat deze gecombineerde toetsing ook een meerwaarde is voor andere ziekenhuizen.

Fotobijschrift:

Hélène Beaard, directeur van het NIAZ, overhandigt het NIAZ-accreditatiebewijs aan de Raad van Bestuur van Stichting Bronovo-Nebo, Joop Hendriks en Huybert van Eck.

Het NIAZ-accreditatiebewijs geldt ook voor Verpleeghuis Nebo en Gezondheidscentrum Wassenaar. Van links naar rechts:

Jan Berssenbrugge, locatiemanager Gezondheidscentrum Wassenaar; Jeroen Schackman, locatiedirecteur Verpleeghuis Nebo; Huybert van Eck en Joop Hendriks, Raad van Bestuur Stichting Bronovo-Nebo en Hélène Beaard, directeur NIAZ.

Nadere inlichting voor de redactie:
Mariëtte van Wijk, afdeling Communicatie Stichting Bronovo-Nebo; mvwijk@bronovo.nl; tel: 070 - 312 47 42; mobiel: 06 - 51 53 49 51.

Voor meer informatie over het NIAZ: www.niaz.nl
Voor meer informatie over Stichting Bronovo-Nebo:
www.bronovo.nl / www.verpleeghuisnebo.nl / www.gezondheidscentrumwassenaar.nl


---- --