Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T Amsterdam, 4 november 2008

Duizenden Nederlanders lijden dagelijks door uitblijven standaard vergoeding neurostimulatie Patiënten met chronische incontinentie en zenuwpijnen vragen aandacht

Veel mensen in Nederland worden dagelijks onnodig geconfronteerd met pijn en ongemak veroorzaakt door zware incontinentieproblemen of chronische zenuwpijnen, zoals bijvoorbeeld na een herniaoperatie. De Patiënten Vereniging Voor Neurostimulatie (PVVN) luidt nu naar aanleiding van De Week van de Chronisch Zieken (7 t/m 13 november) de noodklok: voor de slachtoffers van deze problemen is een goede oplossing tegen de pijn en ongemakken beschikbaar, een standaard vergoeding voor deze behandelmethode is er in Nederland echter niet.

De PVVN wil dat neurostimulatie als behandelingsmethode in het standaardpakket van zorgverzekeraars opgenomen wordt. Neurostimulatie, met behulp van een soort van pacemaker, beïnvloedt door middel van nauwkeurig gecontroleerde lichte elektrische pulsen bepaalde gebieden van het ruggenmerg. Hierdoor wordt de werking van het zenuwstelsel beïnvloedt, met vaak een duidelijk positief effect op de klachten van deze mensen.

Dagelijks hebben velen last van ernstig spontaan urineverlies en ontlasting, met als gevolg een zwaar verstoord sociaal leven met veel frustraties. Ook mensen met chronische zenuwpijnen ontmoeten veel problemen in hun dagelijkse leven. Voor deze patiënten is het vaak een taboe om over hun klachten te praten. Neurostimulatie is relatief onbekend, terwijl er duizenden mensen voor in aanmerking komen.

De patiënten over het effect van de neurostimulator Herniapatiënt José Zwiers:
"De stimulator heeft me opgeleverd dat ik niet meer de hele dag pijn heb. Het grootste verschil is dat ik weer meer in het leven kan staan in plaats van alleen maar te 'overleven'." Chronische incontinentie patiënt Sjaan Spooren, tevens bestuurslid PVVN: "Geestelijk en lichamelijk kwam ik weer in balans en mijn zelfvertrouwen kreeg ik weer terug. Mijn leven werd weer leefbaar en ik kon weer genieten."

Over de PVVN
De PVVN is een patiëntenbelangenvereniging die mensen met deze problemen informeert en ondersteunt. In het bijzonder spant de PVVN zich in om patiënten te adviseren in het verkrijgen van een behandeling met neurostimulatie en de vergoeding hiervan. Op dit moment is deze behandeling in Nederland beschikbaar in circa 30 ziekenhuizen voor de chronische pijn en in circa 10 ziekenhuizen voor de incontinentie en blaas- of darmfunctiestoornissen. Voor meer informatie en lidmaatschap kan de website www.pvvn.nl geraadpleegd worden.