Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Winkelketen klaar voor Europese wetgeving 'licht aan overdag'

Halfords: 'Daglichtverlichting auto's belangrijk om verkeersveiligheid te vergroten'

Verkeersveiligheid is een belangrijk onderwerp bij Halfords. Vooruitlopend op Europese wetgeving, biedt Halfords vanaf heden LED dagrijlampen aan. Schattingen gebaseerd op onderzoek uit 2003 van de Europese Commissie geven aan dat bij het gebruik van dagrijlampen bij personenauto's het aantal letselongevallen overdag met 3-12% reduceert. De Europese wetgeving geldt vanaf 2011, waarbij nieuwe personenauto's met speciale dagrijlampen moeten zijn uitgerust. Dan branden niet langer dimlichten en achterlichten, maar alleen de dagrijlampen.

Willem Marcelissen, algemeen directeur Halfords Nederland: "Veel automobilisten voeren nu overdag dimlicht om gezien te worden. Speciale dagrijlampen, zoals bedoeld in de nieuwe wetgeving, branden alleen overdag zonder dat de dimlichten, achterlichten en dashboardverlichting mee ingeschakeld worden. Dagrijlampen zijn specifiek bedoeld om de auto overdag op te laten vallen. We nemen in het assortiment speciale LED lampensets op; de zogeheten 'daytime running lamps'. Verkeersveiligheid vinden wij belangrijk en voor automobilisten geldt dat zij dankzij deze lampen overdag door andere verkeersdeelnemers beter gezien worden. Ieder verkeersslachtoffer minder is er één." Marcelissen: "Als we op verschillende signalen mogen afgaan, dan is geen nadelige invloed voor overige verkeersdeelnemers te verwachten. Dagrijlampen verminderen de slijtage van de normale lampen, aangezien deze alleen nog 's avonds hoeven te branden. Tegelijkertijd zal een auto minder brandstof verbruiken. Wij schatten dat dit jaarlijks enkele tientallen euro's scheelt bij een gemiddeld kilometrage. LED lampjes verbruiken 90% minder energie dan dimlicht met halogeen lampjes. Voor hen die niet willen wachten tot de nieuwe auto's met deze lampen er zijn, bieden we dagrijlampen aan die eenvoudig op bestaande auto's bevestigd kunnen worden. Met een speciale schakeling gaan ze aan als de motor wordt gestart en uit zodra de normale verlichting aan gaat."

Breed toepasbaar
De nieuwe dagrijlampen uit het assortiment van Halfords passen op bijna elke bestaande en nieuwe auto. De lampen gebruiken een zeer geringe hoeveelheid stroom en produceren, dankzij de LED lampjes, een geconcentreerde bundel licht. Door de intensiteit van het licht is de auto onder alle omstandigheden duidelijk zichtbaar. De LED dagrijlampen zijn vervaardigd conform de ECE Reg 87 richtlijn en zijn per direct bij Halfords verkrijgbaar; het type Aurora is leverbaar voor E 99,99; inclusief inbouwmateriaal voor de automatische aan-/uit schakeling.

Over Halfords Nederland
Halfords is specialist in fietsen, fiets- en autoaccessoires. Daarnaast verkoopt Halfords navigatie- en caraudio systemen. Halfords biedt handige producten én diensten die oplossingen bieden voor onderweg met de fiets en de auto. Halfords heeft drie verschillende winkelformats, citystore, superstore en webstore en is daardoor nooit ver weg.

EINDE BERICHT