BMW Nederland


Conceptstudie BMW Lo Rider: ultieme individualisering

04.11.2008

Rijswijk. Puur, krachtig en gereduceerd tot het essentiële: dat zijn de kenmerken van de BMW Lo Rider, het nieuwe studiemodel van BMW Motorrad. Waar BMW klanten nu al uitgebreide mogelijkheden tot individualisering kennen, gaat het merk met de Lo Rider nog een stap verder. Hier heeft men zelfs de mogelijkheid om het design en de eigenschappen van de motorfiets naar eigen smaak vorm te geven. Van coole cruiser naar ontzagwekkende naked bike? Het kan met de BMW Lo Rider, die wordt gepresenteerd op de motorbeurs EICMA, die van 4 tot en met 9 november in Milaan plaatsvindt. De BMW Lo Rider combineert eigenschappen van diverse motortypen. Zijn lage gewicht, krachtige tweecilinder boxermotor en hoogwaardige frametechnologie garanderen sportieve rijeigenschappen van een hoog niveau. De verlaagde wielophanging en de ontspannen maar toch actieve zitpositie zijn echter gebaseerd op die van een naked of een urban bike. Hierdoor laat de BMW Lo Rider zich niet in een hokje plaatsen. Hij combineert de moderne techniek van high performance motoren met de traditionele principes van klassieke motorfietsen. Moderne onderdelen als de upside-down-voorvork, een remklauw met zes zuigers en 17-inchwielen, worden samengevoegd met stijlelementen van motorfietsen uit de jaren vijftig en zestig. Wordt bijvoorbeeld gekozen voor een laag geplaatst uitlaatsysteem met uitlaten aan de zijkant, dan krijgt de Lo Rider klassieke looks en vertoont hij gelijkenis met een heuse cruiser.

Lust voor het oog
De BMW flat-twin boxermotor staat al 85 jaar bekend om zijn sound, zijn kracht, zijn design en zijn hoge koppel. In zijn huidige vorm levert de tweecilinder boxermotor in de Lo Rider meer dan 100 pk. Daarnaast is hij voorzien van elektronische brandstofinjectie, bovenliggende nokkenassen en een katalysator. Door het uitgekiende design van het torsiestijve buizenframe is de geavanceerde techniek van de Lo Rider goed te zien. Samen met de telescopische voorvork en de Paralever-constructie van de achtervork, vormt het buizenframe de basis van moderne frametechnologie. Het frame is daarbij lager dan dat van traditionele roadster-motoren. De chromen spaken, de zwarte naven en de stalen velgen van de 17-inchwielen hebben de flair van lang vervlogen tijden. Daarmee in contrast staat de eigentijdse techniek en de geavanceerde rijdynamiek van de Lo Rider. Hij is bijvoorbeeld voorzien van een remklauw met zes zuigers, voor controleerbaar en normverleggend remvermogen, uit de motorsport stammende Braking Wave-remschijven voor en een enkele remschijf achter.

Weerspiegeling
BMW Motorrad ontwierp het studiemodel Lo Rider zo dat de motorrijder in staat is zijn Lo Rider volledig naar eigen smaak aan te passen; dat is uniek voor een motor. Met allerlei opties - onder meer diverse uitlaatsystemen, zadels, koplampenbehuizingen en kleuren - weerspiegelt de Lo Rider het karakter van zijn bestuurder en transformeert hij van coole cruiser tot vervaarlijk uitziende naked bike. Zadels en de lakkleuren voor de brandstoftank en het buizenframe verwijzen naar die van motorfietsen uit de jaren vijftig en zestig. Geeft de aluminium sissy bar de Lo Rider vooral een custom uitstraling, het eenvoudige eenpersoonszadel zal vooral de puristen onder de motorrijders aanspreken. Optioneel kan dit zadel worden uitgebreid met een zitplaats voor een tweede persoon. Andere mogelijkheden om de Lo Rider naar eigen smaak aan te passen, biedt de keuze uit drie lakkleuren voor het buizenframe.

De hoogtepunten van het studiemodel Lo Rider:

* de combinatie van actuele techniek met moderne en klassieke stijlelementen
* designelementen die onafhankelijk van elkaar gecombineerd kunnen worden
* naar keuze een hoog of laag geplaatst uitlaatsysteem
* naar keuze een eenpersoons- of een tweepersoonszadel en/of een aluminium sissy bar
* klassiek ogende of 'streetfighter' koplampbehuizing
* brandstoftank met of zonder aluminium afwerking
* vier lakkleuren voor de brandstoftank

* voor- en achterspatbord met zwarte dan wel chromen afwerking

De combinatie van klassieke en moderne stijlelementen plus zijn geavanceerde techniek geven de Lo Rider zijn unieke verschijning, van welke kant hij ook bekeken wordt. De mogelijkheid om het design van de motor volledig naar eigen smaak aan te passen, is daarbij uniek voor een motor. De Lo Rider moet de zintuigen van zijn bestuurder te allen tijde prikkelen met pure performance en een eigen uitstraling.


De complete tekst van deze persmap kan worden gedownload als .rtf (zowel voor Apple als Windows) of als .doc bestand. Extra foto's zijn op te vragen in het foto-archief van de PressClub.