Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 316 JA
Datum: 4 november 2008

Steun voor Europees kenniscentrum meertaligheid Mercator van Fryske Akademy

Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân steunen de komende drie jaar het Europees kenniscentrum voor meertaligheid en taalleren Mercator van de Fryske Akademy in Leeuwarden. De Fryske Akademy kan zo Mercator uitbouwen tot internationaal wetenschappelijk kenniscentrum. Het college wil daarvoor de komende drie jaar 2 ton per jaar beschikbaar stellen. Ook de gemeente Leeuwarden zal in die periode in bedrag van 2 ton per jaar investeren. Daarnaast steunt de Baskische overheid Mercator met E 140.000 per jaar.

Op academisch niveau heeft Fryslân een unique selling point: kennis en kunde op het gebied van meertaligheid in relatie tot het aanleren van talen en taaloverdracht. Die expertise wordt ingezet om Fryslân internationaal op de kaart te zetten. Dat kan met het Mercator European Research Centre on Multilingualism and Language Learning, dat expertise op het gebied van taalleren uit de verschillende Europese regio's en lidstaten bundelt en mobiliseert en aldus de taalverscheidenheid in Europa bevordert. Zowel beleidsmakers als professionele werkers op het gebied van taalleren en taalbeleid kunnen gebruik maken van die expertise. Dat gebeurt onder meer door actuele kennis van wetenschappelijk onderzoek aan te bieden aan studenten (bachelor, master) en professionele werkers in opvoeding en onderwijs en een Europees netwerk van scholen en lerarenopleidingen op te zetten.

De aanwezigheid van een Europees kenniscentrum maakt hoofdstad Leeuwarden aantrekkelijker als kennisstad met een internationale uitstraling en versterkt de academische profilering van Fryslân. Mercator-kenniscentrum meertaligheid is een van de zes zogenoemende kennishotspots die de provincie ook met de hogescholen Van Hall-Larenstein, Noordelijke hogeschool Leeuwarden en Stenden University ontwikkelt; de andere kennishotspots zijn Water, Duurzame energie, Toerisme, Life Sciences en Livability (leefbaarheid in brede zin).


---- --