Socialistische Partij

College wederom laks met beantwoording vragen


04-11-2008 * Het begint tegenwoordig eerder regel dan uitzondering te worden dat Gedeputeerde Staten (GS) schriftelijke vragen van statenleden niet binnen de voorgeschreven termijn van 30 dagen beantwoorden.

Op 17 september stelde de Ouderenpartij een aantal schriftelijke vragen over de provinciale reorganisatie en het aantal externen in dienst bij de provincie. Zeker gezien de dramatische geschiedenis en het feit dat VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers altijd zo opschept over de bereikte "resultaten" van de reorganisatie, mag je verwachten dat het college er alles aan zou doen om deze vragen voor 17 oktober te beantwoorden.

Nu, op 4 november, zijn de vragen echter nog steeds niet beantwoord. Schriftelijke vragen zijn voor de provinciale volksvertegenwoordiging één van de instrumenten om het college te kunnen controleren. Dit is één van de taken van Provinciale Staten (PS). Door het op z'n beloop laten van de beantwoording wekt het college van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks op z'n minst de indruk vragen van PS niet belangrijk te vinden. Dat zou een slechte zaak zijn, want daarmee maken GS ook duidelijk dat zij de inwoners van Noord-Holland niet zo belangrijk vinden.

De SP wil dat GS aangeven waarom deze vragen drie weken na afloop van de termijn nog steeds niet beantwoord zijn. Wij horen hier niets over van het college en wij vinden dat geen goede zaak. De SP zal de Ouderenpartij benaderen met de vraag of zij aanleiding ziet om hier spoed achter te zetten richting het college.

Op 22 oktober stelden de SP-statenleden Bert Putters en Harald Bos een aantal schriftelijke vragen aan GS over de begroting 2009. Daarbij gaven zij aan, in verband met de vergadering van PS op 10 november a.s. over de begroting 2009, het op prijs te stellen de antwoorden op deze vragen voor 10 november te ontvangen. Blijkbaar hebben GS geen reden gezien dit verzoek te honoreren, want uit de besluitenlijst van GS van vandaag blijkt niet dat onze vragen beantwoord zijn.

Wij trekken hieruit de conclusie dat GS een goed voorbereid en inhoudelijk debat over het onderdeel verkeer en (openbaar) vervoer van de begroting 2009 met de SP niet belangrijk genoeg vinden. De SP betreurt dit.