Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: Mediterrane Unie ook voor Nederland van concreet belang

04 nov 2008 | Stabiliteit, veiligheid en economische ontwikkeling van het hele Middellandse Zeegebied zijn van groot belang voor Nederland en Europa. Dat verklaarde minister Verhagen in Marseille na afloop van een bijeenkomst met zijn collega's van Buitenlandse Zaken van de landen van de Europese Unie en alle andere landen rond de Middellandse Zee.

Deze landen zijn op initiatief van de EU een nieuw samenwerkingsverband aangegaan, de Mediterrane Unie. De Unie zal zich gaan bezighouden met praktische projecten op het gebied van mensenrechten, veiligheid, migratie, duurzame economische ontwikkeling, watermanagement en onderwijs. De Mediterrane Unie is de enige regionale organisatie waar Israël en de Arabische landen samen rond de tafel zitten. Dat biedt een kans het vredesproces in het Midden-Oosten positief te beïnvloeden.

'Het is ook in het concrete belang van Nederland, en niet alleen omdat veel Nederlanders hun wortels hebben in dit gebied,' aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). 'Praktische samenwerking draagt ertoe bij dat de gebieden geen bron worden van terrorisme, politieke onrust, illegale immigratie en grensoverschrijdende milieuvervuiling.'

Verhagen wil dat de Unie onder meer aandacht gaat besteden aan watermanagement. Op veel plaatsen rond de Middellandse Zee is water schaars, en de verdeling kan leiden tot conflicten. Nederland heeft voorgesteld op hoog niveau overleg te voeren over een efficiënte verdeling van het schaarse water en het watermanagement te verbeteren. Projecten voor de ontzilting van zeewater en het hergebruik van afvalwater kunnen hiervoor zorgen.


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl