Ingezonden persbericht


Persbericht

Donaties voor diabetes tijdens huisartsbezoek verdubbeld

Huisarts Arthur Woerdman uit Den Haag plaatst als eerste collectebus in praktijk

Huisarts Arthur Woerdman van Huisartsenpraktijk het Leyendak in Den Haag plaatste vandaag als eerste huisarts in Nederland een collectebus van het Diabetes Fonds. Wie in 'diabetesmaand' november een doktersbezoek brengt, krijgt de kans niet alleen zijn eigen gezondheid te bevorderen maar ook die van een ander. Bij 1500 huisartsen komt een collectebus te staan voor diabetes. Iedere euro in deze collectebussen zal door het farmaceutische bedrijf Novartis worden verdubbeld. Het geld gaat naar het Diabetes Fonds dat de opbrengst gebruikt voor onderzoek naar de preventie van diabetes type 2. Dat is hard nodig want in ons land zijn er 1 miljoen mensen die diabetes hebben, waarvan 85 tot 90 procent diabetes type 2.1 Het is voor het eerst in Nederland dat deze nieuwe manier van collecteren wordt toegepast.

Het aantal mensen met diabetes neemt als gevolg van overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging en vergrijzing nog verder toe. Jaarlijks komen er ongeveer 70.000 mensen met diabetes bij2, dat is 200 mensen per dag. Er is dan ook veel geld nodig voor preventie. Ondanks onder andere de enorme inzet van vrijwilligers die geld inzamelen voor het Diabetes Fonds, is er nog steeds een tekort aan middelen. Om nog meer mensen te bereiken en daarmee het vrijwilligers team te ondersteunen, worden nu voor het eerst ook collectebussen geplaatst bij huisartsen. Initiatiefnemer van deze actie is Novartis dat de gulle giften verdubbelt.

Extra hulp voor 30.000 collectanten
Het Diabetes Fonds is blij met deze actie: "Als er mensen zijn die tijdens de Diabetes maand een van onze 30.000 collectanten missen, dan kunnen ze bij de huisarts alsnog een donatie doen. En dat niet alleen, want dankzij Novartis wordt hun schenking twee keer zo veel waard!"

Over Novartis
Novartis is een wereldleider op het gebied van geneesmiddelen ter bescherming van de gezondheid, genezing van ziekte en verbetering van het welzijn. Naast een bijdrage aan preventie van diabetes middels deze actie, werkt Novartis continue aan onderzoek en ontwikkeling van nieuwe medicijnen ook op gebied van bestrijding van diabetes type 2. Vorig jaar heeft Novartis vildagliptine, een medicijn in de nieuwe klasse van DPP-4-remmers, geïntroduceerd voor de behandeling van type-2-diabetespatiënten.

In 2007 investeerde Novartis in totaal ruim 6,4 miljard US dollar aan R&D. Het hoofdkantoor is gevestigd in Bazel (Zwitserland). Bij Novartis werken wereldwijd meer dan 100.000 mensen in meer dan 140 landen. In Nederland is Novartis gevestigd in Arnhem, hier werken 300 mensen.

Arnhem, 4 november 2008

Referenties:

* SmPC tekst Galvus

1 en 2: Jaarverslag Diabetes Fonds 2007.
3 Saydah S, et al. Poor Control of Risk Factors for Vascular Disease Among Adults With Previously Diagnosed Diabetes. JAMA 2004: 291(3): 335-342. 4 International Diabetes Federation Diabetes Atlas. Third edition 2006: http://www.eatlas.idf.org/


---

Meer informatie voor de redactie:
Patricia Klijn, Communicatie Manager Novartis
patricia.klijn@novartis.com Kantoor: 026-3782512 / Fax: 026-3782542

Fotobijschrift:
Huisarts Woerdman uit Den Haag plaatst in zijn praktijk een collectebus voor het Diabetes Fonds. Foto: Rogier Visser