NEN


Afspraken over medicijnenvernevelaars en vernevelkapjes

dinsdag 4 november 2008, 16:30

NEN organiseerde op 28 oktober jl een opstartbijeenkomst over het maken van nieuwe afspraken over medicijnvernevelaars en vernevelkapjes. Alle belanghebbende en geïnteresseerde partijen waren uitgenodigd voor deze bijeenkomst. De nieuwe projectgroep 'Medicijnvernevelaars en vernevelkapjes' legt deze afspraken vast in een Nederlands Technische Afspraak (NTA).

De belangstelling voor de opstartbijeenkomst was groot en problemen van de expertgroep waren herkenbaar. Een aantal ziekenhuizen blijkt actief met vernevelen van medicatie en sommigen hebben hiervoor zelf protocollen opgesteld.

Veiligheid voor medewerkers
Eén van de conclusies van de opstartbijeenkomst was dat zowel aan de vernevelapparatuur als aan het proces van vernevelen nadere eisen gesteld moeten worden. Deze eisen moeten de kwaliteit, efficiëntie en veiligheid voor medewerkers verbeteren en vergroten. Zo komt nu nog een groot deel van de medicatie in de omgevingslucht terecht en de gevolgen hiervan zijn tot op heden niet bekend. Wel staat vast dat verpleegkundigen deze lucht inademen waardoor zij medicatie binnen krijgen die niet voor hen bedoeld is.

Aanleiding voor de bijeenkomst waren eerdere conclusies van een expertgroep over de huidige problemen met vernevelen en vernevelapparatuur. De experts stelden dat de bestaande documenten voor vernevelapparatuur en vernevelkapjes zeer specifiek zijn. Bovendien zijn deze documenten specialistisch van aard en tot op heden is er nauwelijks aandacht besteed aan medewerkersveiligheid.

Informatie en deelname
De projectgroep 'Medicijnvernevelaars en vernevelkapjes' zal bestaan uit verschillende belanghebbende partijen voor dit onderwerp. Wilt u ook aansluiten en meepraten over het onderwerp? Of heeft u vragen/opmerkingen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact op met NEN-Medische Technologie, telefoon (015) 2690 250 of e-mail advies.medisch@nen.nl.